PROKLETSTVO PORODICE HEMINGVEJ: Uvek su za njima zvonila neka zvona

PROKLETSTVO PORODICE HEMINGVEJ: Uvek su za njima zvonila neka zvona


Godine 1951. Ernest Hemingvej je objavio svoj najpoznatiji roman “Starac i more” za koji je dobio Pulicerovu nagradu. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine, a sedam godina kasnije 2. jula 1961. ubio se pucnjem iz lovačke puške. Imao je 62 godine. Ubio se na isti način kao i njegov otac Klarens koji je bio lekar i odlučio da sebi okonča život kada je imao 58 godina.

Povezane vesti – Posleratni period u Nemačkoj obeležili – opet nacisti

Pre nego što se odlučio na taj pucanj, pisac je preživeo rak kože, lečio se od depresije, hepatitisa i malarije, imao je dve frakture lobanje, dva puta izvukao živu glavu u avionskim nesrećama. Međutim, nakon svega toga sustiglo ga je proklestvo porodice Hemingvej u kojoj su, pre njega, četiri člana oduzeli sebi život.

Kada se njegov otac ubio pucnjem iz revolvera, Ernest je imao 29 godina i dovršavao je svoj poluautobiografski roman “Zbogom oružje”. Vratio se u porodični dom u Oak Parku. Kasnije je govorio da ga je očeva smrt proganjala celog života. Počeo je da pije čega više nikad nije hteo da se odrekne po bilo koju cenu. Osećao se, priznao je prijatelju, kao da mu se svet srušio.

“Moj otac je bio kukavica, upucao se bez razloga”, pisao je Ernest 1948. godine. Verovao je da je oca njegova majka Grejs Hol “gurnula u smrt”. Hemingvej je i pre toga imao veoma loš odnos sa majkom, krivio ju je za mnoge svoje traume iz detinjstva, a njegovi prijatelji su govorili da je razlog, između ostalog i čudna želja njegove majke da ga oblači u haljinice dok je bio mali. Jedan od razloga zbog kojeg je često pogrdno govori o njoj bilo je i njeno protivljenje da se bavi novinarstvom.

Otac njegove majke takođe je pokušao samoubistvo, ali ga je zet Klarens, otac Hemingveja, sprečio i izvadio metke iz njegovog revolvera. Upravo se tim revolverom i Klarens kasnije ubio.

Nobelovac je imao sestre Marselin, Ursulu, Medlin i Kerol i brata Lestera. Ursula Hemingvej Džepson godinama se borila s rakom i tri puta je podvrgnuta operacijama. Počinila je samoubistvo 1996. predoziravši se jakim tabletama protiv bolova u 65. godini života. Lester je, baš kao i njegov 16 godina stariji brat Ernest, postao pisac, ali njegova dela ostala su u senci slavnog brata. Napisao je i biografiju: “Moj brat, Ernest Hemingvej”.

Upravo je Lester bio u sobi kada je njihov otac Klarens pucao. Hemingvejov mlađi brat imao je 67 godina kada je 1982. godine nađen mrtav u svom domu u Majamiju 1982. Ubio se pištoljem kojeg je pozajmio od prijatelja. Godinama se borio s depresijom i dijabetesom, a kada su mu lekari rekli da moraju da mu amputiraju obe noge, odlučio je da sam okonča život.

Povezane vesti – KAD ŽENA DOSADI: Robija ili brak? Isto je

Ernest je često govorio da je sreća kod inteligentnih ljudi najređa stvar koju je video. Njegov život je bio još jedna potvrda. Autor romana “Sunce se ponovo rađa”, “Zbogom oružje”, “Snegovi Kilimandžara”, “Imati i nemati”, “Za kim zvona zvone”, koji se i danas svrstavaju među najčitanije, čitavog života bio je u potrazi za nekim sretnim danima.

Ženio se četiri puta i ni sa jednom od tih žena nije našao spokoj. Kao ni on, ni njegovi potomci nisu uspeli da pobegnu od teških depresija koje su ih vodile u porok, a čiji uzrok su bila duševna oboljenja koja su u porodici bila nasledna baš kao i sklonost ka umetnosti. Smrt Margo Hemingvej bila je poslednja vest o tragediji porodice velikog pisca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar