Scena
15.08.2022. 11:47
Beta-AFP

Teheran

Prva zvanična reakcija Irana na napad na Salmana Ruždija

Salman Rušdi, Salman Ruždi, 15. 8. 2022.
Izvor: PAP / Rafal Guz

Iranske vlasti su kategorički demantovale da imaju bilo kakve veze sa napadačem na britanskog književnika indijskog porekla Salmana Ruždija, autora romana "Satanski stihovi" zbog koje je Iran krajem 80-ih protiv pisca izdao fatvu.

Ruždi je u petak u SAD izboden nožem u vrat dok je držao predavanje u zapadnom delu države Njujork.

"Kategorički demantujemo da postoji ikakva veze između napadača i Irana. Niko nema pravo da optužuje Iran", izjavio je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Naser Kanani.

To je prva zvanična reakcija Irana na napad na Ruždija.

"U tom napadu, samo Salman Ruždi i njegove pristalice zaslužuju da budu okrivljeni, čak i osuđeni", rekao je Kanani i dodao da je pisac, "vređajući svetinje islama i prelazeći crvenu liniju više od 1,5 milijardi muslimama i svih sledbenika božanskih religija, sebe izložio gnevu i besu ljudi".

Rušdi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u medjuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Rušdi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Deca ponoći", smeštenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Bravo za čoveka koji je napao Salmana Ruždija"
1

Iran

13.08.2022. 14:15

"Bravo za čoveka koji je napao Salmana Ruždija"

Iranski ultrakonzervativni dnevni list Kajhan uputio je čestitike čoveku koji je nožem napao britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija, protiv koga je u Iranu pre više od 30 godina izdata fatva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve