QUE BELLA ITALIA: Letnji filmovi zbog kojih ćete poželeti da otpujute u Italiju

QUE BELLA ITALIA: Letnji filmovi zbog kojih ćete poželeti da otpujute u Italiju

foto: promo


Italija je oduvek bila inspiracija svim vrstama umetnosti i umetnika. Da li kao muza ili tek najbolje mesto za scenografiju, nije toliko ni važno… Zato nije ni čudno što mnogi misli da je upravo Italija jedno od najinspirativnijih mesta na svetu.

Evo nekoliko filmova koji bi i vas mogli da inspirišu. Makar na putovanje…

Talentovani gospodin Ripley (The Talented Mr. Ripley) je američki psihološki triler iz 1999. godine kojeg je režirao Anthony Minghella, a čija radnja filma se odvija u Rimu i Veneciji.

U pitanju je filmska adaptacija istoimene knjige iz 1955. u kojoj Tom Ripli, siromašni mladić, upoznaje vlasnika brodogradilišta Herberta Grinlifa kojem se predstavlja kao dobar prijatelj sa fakulteta njegovog sina Dikija, koji vreme provodi u Italiji. Gospodin Grinlif, koji nema skoro nikakv kontakt sa svojim sinom, plaća Tomu da ode u Italiju i da ga nagovori da se vrati kući. Nakon što otputuje u Italiju i upozna se sa Dikijem i njegovom djevojkom Mardž, Tomu se sve više počinje sviđati njihov život, kao i pažnja kojom ga ispočetka obasipaju…

Rimu, s ljubavu (To Rome with love)

Jedno od novijih i zapaženijih ostvarenja Vudi Alena prati nekoliko paralelnih priča koje se dešavaju u najlepšeme gradu na svetu – Rimu. Film nas upoznaje sa slavnim američkim arhitektom koji ponovo otkriva svoju mladost; prosečnim Rimljaninom iz srednje glase koji odjednom postaje najpoznatija ličnost u Rimu; mladim parom iz provincije koji se upušta u zasebne romantične odnose.

A, svakako, upoznaje nas i čarolijom večnog grada…

Rasprskavanje (A Bigger Splash)

Rok legenda Merijen Lejn se oporavlja na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa svojim partnerom Polom kada Heri, ikonoklastični muzički producent i njen nekadašnji ljubavnik, stiže iznenada sa svojom kćerkom Penelopi i narušava im odmor. On donosi sa sobom eksploziju nostalgije od koje se ne može pobeći. Rasprskavanje je senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

Velika lepota (The Great Beauty – La gran belleza)

Priča filma “La Grande Bellezza” prati Džepa Gambardelu, italijanskog novinara i  novelistu koji se posle dugo godina napokon budi iz kreativne hibernacije. Nakon vrtoglavog uspeha svog prvog romana, Džep je proveo nekoliko decenija uživajući u svom novom ugledu i plodovima fenomenalnog i raskošnog noćnog života kakav samo Rim ima. Primivši traumantnu vest dan posle proslave svog 65. rođendana, gospodin Gambardela dolazi u situaciju da iznova analizira svoj život iz malo drugačije perspektive i u gomili apsurdnih pejzaža pokuša da pronađe nešto lepo.

Baš kao i u Felinijevom “La Dolce Vita”, Sorentino se u “La Grande Bellezza” bavi ospesijama modernog društva da zauvek svi izgledaju mlado i poželjno.

Ukradena lepota (Stealing Beauty)

Film Bernarda Bertolučija prati Lusi Harmon, američku tinejdžerku, koja dolazi u selo u Toskani, kako bi posetila porodične prijatelje koji su se tu preselili. Lusi je dolazila pre četiri godine i tada se poljubila sa zgodnim dečkom, pa se nada da će obnoviti poznanstvo.

Lusina majka je izvršila samoubistvo, a tinejdžerka se takođe nada da će otkriti identitet svog oca, za koga je od majke saznala da živi u vili u koju se ona uputila. Kada je stigla, Lusi upoznaje različite ekscentrične stanare, uključujući umirućeg gej pisca, vajara i advokata iz šou biznisa kao i mnoge druge.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar