Scena
06.04.2019. 18:36
R. E.

RAFAEL SANTI: Umetnik koji se rodio i umro na isti dan...

rafael-atinska-kola-vatikan.jpg

Jedan od najpoznatijih slikara italijanske renesanse Rafaelo Santi da Urbino (Raffaello Santi da Urbino) rodio se na današnji dan 6. aprila, u gradu Urbino u Italiji 1483. godine. Istog dana, samo 47 godina kasnije (1520. godine), Rafael je preminuo u Rimu.

Rafael Atinska [kola vatikan

slika: Atinska škola, Vatikan

Bio je sin Đovanija Santija, koji je na dvoru Montefeltro bio zaposlen kao slikar i majke Mađe de Batista Čarle.

Pored oca Rafael upoznaje poznate slikare koji su u to vreme takođe radili na dvoru u Urbinu, a na mladog Rafaela posebno su ostavile utisak utisak geometrijski oblikovane slike Pjero dela Frančeska.
Prvo obrazovanje u slikarstvu Rafaelo dobija kod svog oca, da bi potom prešao u radionicu kod Pjetra Vanučija (Peruđina) koji je u to vreme, po Vazariju koji je pisao o Rafelovom životu, imao veliku radionicu u Peruđi i u Firenci gde je obučavao veliki broj učenika.

Bio je najreprezentativniji slikar renesanse koji je u svoju umetnost uklopio sve dotadašnje spoznaje i iskustvo umetnosti (kjaroskuro, sfumato i kompozicije od Leonarda, te karakternost i voluminoznost likova od Mikelanđela).

Rafael vencanje device

slika: Venčanje device, ulje na platnu, Brera Milano

U firentinskom periodu nastaju njegove velike oltarne slike, među kojima su najpoznatije "Madona pod baldahinom", "Polaganje u grob", veći broj Madona (Madonna u zelenom, Sveta porodica, Venčanje device, Madonna del Granduka, Madona Kolona, Lepa vrtlarica...), nekoliko prikaza svete porodice i portreta kao i mnogobrojni crteži i studije aktova.
Dok je Mikelanđelo radio na oslikavanju Sikstinske kapele, Rafael je slikao freske u Vatikanskim polujavnim sobama - stanze. Tri od ovih fresaka, Atinska škola, Sveti razgovori i Poetika, su slavna remekdela koja predstavljaju vrhunske discipline koje su se poštovale u renesansi: filozofiju, religiju i umetnost.

Rafael preobrazanje

slika: Isusovo preobraženje, Vatikan

Povremeno se bavio i scenografijom i to kao neka vrsta sledbenika Bramanteovog stila visoke renesanse i klasicizma Andrea Paladija. Projektovao je veći broj građevina, među kojima, vilu Madama, palate dela Vale i Vidoni-Kafareli, kao i grobnu kapelu Čiđi u crkvi Santa Marija del Popolo u Rimu.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve