Scena
22.12.2021. 18:05
Tanjug

Goran Stanković

Reditelj "Nečiste krvi": Vestern filmovi su nam bili inspiracija

Goran Stanković 22.12.2021.
Izvor: TANJUG / JADRANKA ILIĆ

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je reditelj Goran Stanković, koji je govorio o seriji "Nečista krv", koju je radio sa kolegom Milutinom Petrovićem, kao i o pripremi svog debitantskog filma "Oče naš".

"Najveći izazov u nastajanju serije ''Nečista krv'' je ogromna odgovornost, pre svega prema delima Bore Stankovića koja sam čitao tokom školovanja, a koja su uvek bila provokativna, drugačija i sveža, a onda prema scenariju koji je Petrović pronašao, a koji je dugo bio zagubljen", rekao je Stanković.

Scenario Vojislava Nanovića objedinio je dela Bore Stankovića na jedan potpuno drugačiji način, rekao je reditelj.

"Kada smo otkrili i počeli da čitamo scenario delovao je izuzetno sveže, jako dobro skrojen zato što se ne bazira na jednom delu Bore Stankovića, već uzima razne motive i likove, i kroji jednu porodicu koja zapravo ne postoji", objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, Nanović je "uzeo elemente iz dela Bore Stankovića i napravio jako zanimljiv zaplet koji tu porodicu prati 40 i nešto godina."

Vestern kao filmski žanr, kao jedna od referenci za nastanak serije "Nečiste krvi", nije bio opterećenje, već više kao neka vrsta dodatne motivacije, rekao je Stanković.

"Odrasli smo na tim filmovima, na mitu nastanka Amerike i ajde da sada postavimo taj mit s druge strane i vidimo kako je stvaran istok, zašto bi taj žanr morao da se zove vestern, zašto se ne bi zvao ''istern'' i ne bi bio smešten u Otomansku imperiju", kaže Stanković.
 
Goran Stanković 22.12.2021.
Izvor: TANJUG / JADRANKA ILIĆ

Prema njegovim rečima, vodeći se žanrovskim postulatima vesterna autori "Nečiste krvi" su pokušali "da arhetipove koji se tamo pojavljuju implementraju u vizuelni stil serije".

Stanković takođe navodi da je emancipacija žena bila od početka prisutni element u scenariju serije, jer je Bora Stanković kao pisac romana jako umešno oslikavao psihologiju žena tog vremena.
 

"Svi smo čitajuci njegova dela uspeli na trenutak da uđemo u unutrašnje misli i osećanja raznih ženskih likova koje je stvarao... Kada je nadograđivao Borin svet, Voja je počeo od toga, i mi smo samo želeli da iz današnje prespektive taj element produbimo i pokažemo kakav je u tom trenutku bio", naveo je Stanković.
 

 

Rediteljev sledeći projekat biće njegov prvi igrani film "Oče naš", kog priprema već nekoliko godina, a inspirisan je događajima u manastiru Crna Reka.

"Pokušavam da skrojim priču koja se tiče mnogih aspekata jednog sistema, narkomanije, zloupotrebe moći i ljudi koji traže svoj smisao na raznim mestima i na razne načine", kaže Stanković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate koja je poslednja uloga Vlaste Velisavljevića?
Vlasta Velisavljević

Ako vam nedostaje...

16.12.2021. 14:11

Da li znate koja je poslednja uloga Vlaste Velisavljevića?

U intervjuu koji je Vlasta Velisavljević dao za nedeljnik "Ekspres" 2019. godine, na našu konstataciju da se drugi glumci muče da dobiju ulogu, a on stalno radi, je rekao: "To je zato što me svi znaju kao poštenog glumca. Ni u pozorištu nisam nikada slagao."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve