Scena
21.05.2019. 17:31
D.A.

(Re)evolucija Dragana Ilića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Retrospektivna izložba Dragana Ilića (Re)evolucija koja je otvorena u beogradskom Muzeju savremene umetnosti je presek kroz njegov višedecenijski stvaralački opus prikazom najznačajnijih konceptualnih celina i odabranih umetničkih projekata u različitijim medijima koje je realizovao u Australiji, SAD, Japanu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ilić je beogradskoj publici poznat po radikalnim interaktivnim perfomansima gde je publika pozvana da umetnika gađa velikom količinom narezanih olovaka, kao i crtežima koje radi uz pomoć robota.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nakon intenzivnog istraživanja i korišćnja različitih mehaničkih instrumenata i sprava specijalno napravljenih za crtanje, Ilić je jedan od pionira koji koristi robote kao protetske ekstenzije ruke i alat za crtanje. Prateći razvoj tehnologije, Ilić u umetničke projekte sve više uvodi najnovije sofisticirane modele industrijskih robota kao i neurokompjuterskih interfejsa. Pored mašine programirane za crtanje, robot tako postaje i medij za interakciju i „simbiozu" s umetnikom stvarajući „hibridno telo" mašine i čoveka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Umetnik nazivom izložbe (Re)evolucija pokreće disukusiju o budućnosti saradnje i interakcije čoveka i robota, biologije i tehnologije, i sve značajnijoj ulozi veštačke inteligencije u različitim proizvodnim, tehnološkim, ali i društvenim procesima.
Izložba je otvorena do 8. jula.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
30.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve