(Re)evolucija Dragana Ilića

(Re)evolucija Dragana Ilića


Retrospektivna izložba Dragana Ilića (Re)evolucija koja je otvorena u beogradskom Muzeju savremene umetnosti je presek kroz njegov višedecenijski stvaralački opus prikazom najznačajnijih konceptualnih celina i odabranih umetničkih projekata u različitijim medijima koje je realizovao u Australiji, SAD, Japanu.

_OKS7507
Ilić je beogradskoj publici poznat po radikalnim interaktivnim perfomansima gde je publika pozvana da umetnika gađa velikom količinom narezanih olovaka, kao i crtežima koje radi uz pomoć robota.

_OKS7510
Nakon intenzivnog istraživanja i korišćnja različitih mehaničkih instrumenata i sprava specijalno napravljenih za crtanje, Ilić je jedan od pionira koji koristi robote kao protetske ekstenzije ruke i alat za crtanje. Prateći razvoj tehnologije, Ilić u umetničke projekte sve više uvodi najnovije sofisticirane modele industrijskih robota kao i neurokompjuterskih interfejsa. Pored mašine programirane za crtanje, robot tako postaje i medij za interakciju i „simbiozu” s umetnikom stvarajući „hibridno telo” mašine i čoveka.

_OKS7535
Umetnik nazivom izložbe (Re)evolucija pokreće disukusiju o budućnosti saradnje i interakcije čoveka i robota, biologije i tehnologije, i sve značajnijoj ulozi veštačke inteligencije u različitim proizvodnim, tehnološkim, ali i društvenim procesima.
Izložba je otvorena do 8. jula.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar