RESTAURIAN KLASIK U OKVIRU VIP KINOTEKE: Premijera digitalne verzije “Balkanskog špijuna”

RESTAURIAN KLASIK U OKVIRU VIP KINOTEKE: Premijera digitalne verzije “Balkanskog špijuna”


Digitalna verzija filma Balkanski špijunrestaurirana u okviru projekta “Vip kinoteka”, sinoć je premijerno predstavljena beogradskoj publici u Centru za kulturu Vlada Divljan.

Ponovno prikazivanje legendarnog ostvarenja Dušana Kovačevića, posle gotovo 40 godina okupilo je deo ekipe filma – Miru Banjac, Branku Petrić, Božidara Botu Nikolića, Milana Cacija Mihajlovića, Slobodana Ivetića i Milenka Jeremića.

Mira Banjac (1)

Premijeri su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i medijskog života, koje su pozdravili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Jugoslav Pantelić, Jugoslovenska kinoteka (2)

“Balkanski špijun, jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, će od sada publika imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji“, izjavio je Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: “ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip “Balkanskog špijuna” što ovaj film čini i dalje aktuelnim.”

Božidar Bota Nikolić

“Vip kinoteka je projekat koji neprekidno raste. Stavljajući digitalizaciju u službu kulture do sada smo restaurirali 12 filmova, od kojih je poslednji Balkanski špijun. Koristeći savremene tehnologije, ovo ostvarenje smo učinili dostupnim za nova gledanja kako bi i buduće generacije uživale u nezaboravnim scenama i replikama koje i dan-danas prepričavamo“, zaključio je Dejan Turk, generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija.

Branka Petrić (1)

Dr Nele Karajlić sa svojim bendom, nastupio je nakon projekcije filma i evergrin hitovima vratio je publiku u vreme kada je film snimljen i ponovo je oživeo atmosferu osamdesetih.

Projekcijom Balkanski špijun nastavlja se drugi ciklus projekta Vip kinoteka, a beogradska publika će imati priliku da pogleda digitalno restaurisani film na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani, ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar