RUSKI PISAC I DISIDENT: Knjige Solženjicina koje morate pročitati

RUSKI PISAC I DISIDENT: Knjige Solženjicina koje morate pročitati


Kao intelektualac, disident, pisac, publicista, istoričar, Aleksandar Isajevič Solženjicin je pomogao u razobličavanju sovjetskog totalitarizma.

“Imam dve misije u životu: da progovorim u ime onih koji su patili i stradali u sovjetskim logorima, i da otkrijem uzroke sovjetske tragedije, započete Februarskom revolucijom 1917, prethodnicom Oktobarske revolucije, posle koje ništa nije bilo isto”, govorio je veliki ruski pisac, nobelovac i mislilac koji je preminuo na današnji dan 2008. godine.

gulag Mer Blanche Canal

Solženjicin je pretrpeo represiju. Bio je proteran iz SSSR na Zapad, ali nikada nije zaboravio svoju domovinu. Iako je kod kuće, kao i na Zapadu slavljen, pa kritikovan, ovaj književni velikan je ostao veran svojim idealima. Njegova kultna dela su “Jedan dan Ivana Denisoviča” i “Arhipelag Gulag” koja svedoče o monstroznostima sovjetskog režima nakon Drugog svetskog rata.
Solženjicin je svoje knjige pisao “iz prve ruke” jer je 1945. bio osuđen na osam godina robije, koje je proveo po Staljinovim gulazima.
gulag putin N6HHinc9QBXy7ZvhswIXFfHUpmmfZWYM

I pre dobijanja Nobelove nagrade, 1970. godine, a posebno posle nje, Solženjicin je, iako na slobodi, bio pod neprestanom prismotrom i pritiskom ruskih vlasti.  Ruski nobelovac je ostao upamćen i po pismu podrške “Srbima koji ostaju da žive na nepravedno otcepljenoj istorijskoj zemlji, Pokrajini Kosovo”, koje je uputio 2008. godine.

Ovo su njegove knjige koje morate pročitati:

1. “Jedan dan Ivana Denisoviča”

Radnja prati jedan dan u životu naslovnog junaka, zatvorenika osuđenog na robiju od 10 godina u gulagu u azijskom delu Sovjetskog saveza 1951. godine. Radnja se zasniva na autobiografskim iskustvima samog autora koji je proveo osam godina u gulagu zbog vređanja Staljina u jednom pismu. Ovaj roman je vrlo značajan jer je prvo rusko književno delo koje je otvoreno progovorilo o toj tabu temi.

gulag solzhenitsynoffice

2. “U prvom krugu”

U nastavku priče o životu u logoru Šaraška, Solženjicin otkriva svu okrutnost sistema kojim se slamaju neistomišljenici. Mreža doušnika i špijuna, lažne optužbe, priznanja, drakonske kazne i beznadežna perspektiva zatvorenika, koji, zapravo, samo idu iz robije u progonstvo i obratno, stvarnost je u kojoj samo retki preživljavaju ne gubeći snagu razuma i duha.

3. “Arhipelag Gulag”

Knjiga “Arhipelag Gulag” objavljena je prvi put 1973. godine na Zapadu, posle čega je Solženjicin morao da napusti Rusiju. Samo tri godine ranije Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Veliko dramatično svedočanstvo o proganjanjima, utamničenjima, egzekucijama, mučenjima, logorskom svetu, ukratko o tragediji iteroru u razdoblju Staljinove vladavine.

4. Crveni točak

Dok je bio u egzilu, Solženjici  je napisao niz romana koji revidiraju istorijski model kakav su nametnuli boljševici, iz gledišta ruske nacije, i to od “Avgusta četrnaeste” (1971), prošireno 1983, preko “Oktobra šesnaeste” (1984) i “Marta sedamnaeste” (1986) do “Aprila sedamnaeste” (1991). Zajednički im je naslov: “Crveni točak”.Ž

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar