SAV TAJ DŽEZ: Pet vanvremenskih albuma posebnog zvuka i energije

SAV TAJ DŽEZ: Pet vanvremenskih albuma posebnog zvuka i energije

Foto: Shutterstock


Improvizacija, mešoviti ritam, saksofon… Sav taj džez je gotovo nemoguće ne voleti.

Ovo su pet vanvremenskih albuma koje morate preslušati:

Kvartet Dejva Brubeka – Time out

Dave Brubeck i njegov kvartet bili su ugledni u džez krugovima kada su otputovali u Tursku, odakle su se vratili nadahnuti i inspirisani novim zvukom. Njihov album Time out, je prvobitno naišao na kritike, ali se pesma “Take five” visoko kotirala na muzičkim top listama.

Luj Armstrong i Ela Ficdžerald – Again

Luj Armstrong i Ela Ficdžerald su posedovali dva neverovanta, možda i najzvučnija glasa u istoriji muzike. Ovaj album je došao na vrhuncu njihove popularnosti.

Džon Koltrejn – A love supreme 

Pre nego što je preminuo u 27-oj godini, saksofonista Džon Koltrejn se proslavio za vrlo kratko vreme. Istovremeno se borio sa zavisnošću od heroina i preminuo je u misterioznim okolnostima. Legenda kaže da je A love Supreme nastao kada se Koltrejn predozirao drogom.

Majls Dejvis – Kind of blue 

Majls Dejvis je bio temperamentni producent koji je imao neverovatnu sposobnost da okupi najzvučnija muzička imena koja su realizovala njegove zamisli. Njegova zaostavština je bezvremenska, a on je uticao na mnoge poznate muzičare.

Čarls Mingus – Ah um

Album Ah um je objavljen 1959. godine i mnogi ga smatraju remek-delom koje je zacementiralo njegov status legendarnog kompozitora. Njegovu muziku opisuju kao vožnju čamcem kroz brzi i spori tempo, kakofoniju i savršenu harmoniju i dodir ludila.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar