Scenaristi nemačko-danske hit serije kao da su znali da nas čeka pandemija

Scenaristi nemačko-danske hit serije kao da su znali da nas čeka pandemija

Foto: Screenshot_youtube


Kada na severu Kine bude otkrivena bolest tipa ptičijeg gripa koja potiče od golubova, ljudi nastanjeni na idiličnom ostrvu u Severnom moru o tome uopšte ne razmišljaju, piše Guardian.

Ali jednoga dana, more izbacuje na ostrvo jedrilicu u kojoj su bila mumificirana tela britanskog para. Kasnije će se ispostaviti da su sa sobom doneli virus, prenosi Jutarnji list.

Zvuči kao zaplet inspiriran Covid-19, ali ustvari, “Sløborn”, TV serija u nemačko-danskoj koprodukciji snimljena je prošle godine dok Evropu i ostatak sveta još nije zahvatila pandemija, a u Nemačkoj je na TV ekrane stigla nedavno.

Serija, čiji naslov u prevodu znači ‘sporo izgaranje’, ali je ujedno i ime ostrva, govori o tome kako život na istoimenom izmišljenom ostrvu zapada u haos i razaranje kad zavlada virus.

Ostrvljanima se savetuje da nose maske za lice i praktikuju društvenu distancu. Uvode se pravila karantina, a teorije zavere obiluju izvorima izbijanja epidemije.

Foto: Screeshot Youtube

Foto: Screeshot Youtube

Tvorci serije opisali su je kao ‘postapokaliptični katastrofalni triler pretočen u moderni ep’ koji istražuje ‘šta se događa s modernim ljudima kada se uruši tanki lak naše civilizacije’. Emitovanje serije je umalo otkazano nakon što su šefovi TV kuće ZDF izrazili zabrinutost da bi se gledaocima to moglo učiniti previše stvarnim.

“Pitanje je bilo da li bismo mogli da tražimo od naše publike da seriju gleda upravo sada”, rekao je pisac i redatelj Christian Alvart novinarima pre emitovanja.

Alvart, koji se konsultovao s virolozima i osobljem hitne službe kako bi otkrio kako se Nemačka priprema za slučaj smrtonosne pandemije, rekao je da ga je nadahnula misao da se katastrofe ‘uglavnom događaju drugde’ i pitao se kako bi bilo kad bi se tako nešto dogodilo bliže kući.

“Bio sam začuđen kako konstantno u medijima slušamo o katastrofama u svetu, ali obično se naš život i dalje odvija normalno”, rekao je.

Kada je Nemačka završila u ‘lockdownu’, serija je bila u postprodukciji. – Naježio sam se pri pomisli na to o čemu smo snimali prošle godine, rekao je Alvart.

Nemački TV kritičari nežno su se rugali seriji koja je krajem 2019. snimljena na nemačkom istočnofrizijskom ostrvu Nordeney i poljskom obalnom odmaralištu Sopot.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar