Scena
07.04.2022. 11:01
R.E

Taško Našić

​​​​​​​Sećanje na omiljenog srpskog davitelja

Taško Načić
Izvor: Screenshot

​​​​​​​"Ne volite karanfile", rečenica je koja se najviše citira iz filma "Davitelj protiv davitelja", a koju je izgovorio glumac Taško Načić, igrajući čuvenog Peru Mitića. Da je živ, Taško bi danas napunio 88 godina.

Rođen je u cincarskoj pordici 7. aprila 1934. godine u Kruševcu, a glumom je počeo da se bavi još u gimnazijskim danima.

Na sceni JDP je debitovao kao student druge godine Akademije filmskih i pozorišnih umetnosti ulogom u predstavi "Romeo i Julija“.

Zvanično je započeo karijeru predstavama "Stanoje Glavaš“ i “Gospođa ministarka“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, a bio je stalni deo ansambla Ateljea 212 i legendarnih predstava "Radovan III“ i "Kralj Ibi“.

Na filmu je igrao od 1960. godine, a najzapaženiju filmsku ulogu prodavca karanfila Pere Mitića, ostvario je u filmu "Davitelj protiv davitelja“, za koju je dobio nagrade na više filmskih festivala.

Televizijska publika ga najviše pamti po ulozi Božidara Majkovića u "Boljem životu“.

Mnoge predstave u kojima je igrao su ekranizovane osamdesetih godina.

Preminuo je u Beogradu, 26. marta 1993. godine.

Koja je uloga Taška Načića je Vama omiljena?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Dejan Mijač
Dejan Mijač

JDP

05.04.2022. 18:03

Preminuo Dejan Mijač

U Beogradu je preminuo jedan od najznačajnijih domaćih pozorišnih reditelja Dejan Mijač (88), saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve