Scena
14.11.2019. 17:10
The Guardian

KONAČNO MRLJA NA TEPIHU: Top 10 detektivskih romana o zlatnom dobu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za neke je proslavljeni procvat detektivske priče 1920-ih i 30-ih dao nadaleko popularne, elegantno napisane romane koje tek treba nadmašiti. Taj period nas je upoznao sa imenima kao što su Kristi Sajers, Alingam i Tej, i uspostavio detektivsku fikciju kao brend kroz zarazno sabirne zeleno-bele pingvine, piše The Guardian.

Za druge je zlatno doba ili "Ugodan zločin" nizak, sanitarni oblik fikcije; klasna i formulisana i prepuna britkih ekscentričnih stranaca čiji su životi (i smrti) bili nekako manje stvarni od onih koji se razvijaju istovremeno na tvrdoglavim američkim ulicama. Nije tajna da su detektivske priče procvetale u Britaniji posle Prvog svetskog rata: gubitak, nasilje i društvene promene su u središtu većine romana o zločinima i sigurno nema perioda u našoj istoriji kada smo sve tri stvari doživeli dublje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Kristofer Plamer

Ali bio je potreban Drugi svetski rat i period posle njega da mnogi autori čija je karijera započela 20 godina ranije, napišu svoje najbolje knjige 40-ih i 50-ih. Ubice su složenije, a telo u biblioteci napokon ostavlja mrlju na tepihu. Ovo su priče koje su mnogo više od zagonetki. Žozefin Tej je u svojim uznemirujućim, veoma angažovanim romanima dosledno iščupala pravilnik. Pokazujući tako efikasno posledice zločina, ona je utrla put modernim romanima kako da zločin tretiraju kao zabavu, a da pritom nikada ne zaborave njegovu bolnu stvarnost. Evo 10 romana koji slave takvu viziju.

"I onda nije bila nijedna", Agata Kristi (1939)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Agata Kristi je bila nemilosrdna prema svojim likovima i čitaocima - dete je to učinilo; policajac je to uradio; svi su to uradili. Nijedan stub zajednice nije bio izvan sumnje. Teško je smisliti brutalniji roman od ove revolucionarne, karakterno genijalne priče o 10 ljudi pozvanih na malo ostrvo, samo da budu ubijeni jedan po jedan. Gotovo je nepodnošljivo klaustrofobičan i njegovo zaslepljujuće rešenje je vrisak protiv nepravde.

"Zeleno za opasnost", Kristijana Bond (1944)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tvorac originalnih priča o Dadilji McPhee takođe je napisala sjajne romane o zločinima. Knjige su upotpunjene suptilnim, lepo nacrtanim likovima i bogato evociraju vreme i mesto u kojima se radnja odigrava. Radnja knjige "Zeleno za opasnost" postavljeno je u vojnoj bolnici tokom Drugog svetskog rata, gde je smrt pacijenta katalizator priče o spletkama, ljubomori i frustriranim strastima. Duhovita i pametno iscrtana, knjiga je nesebičan počast lekarima i medicinskim sestrama koji su mirno nastavili da rade dok su bombe padale oko njih.

"Ljubiti i biti mudar", Žozefin Tej (1950)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ovde Tej pokazuje izvanredno razumevanje psihologije ubice - ne zaluđenog lika zla, već obične osobe, koja bi, kroz krajnosti ljubavi ili opsesije, mogla odlučiti da neko više ne zaslužuje da živi. "U svoje vreme učinio sam mnogo dobre mržnje", autor je jednom priznao prijatelju. Ova knjiga je uznemirujući, genijalan podsetnik za šta smo sve sposobni.

"Britansko ubistvo", Ciril Hare (1951)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kao što govori mnoštvo ponovo izdatih božićnih misterija, nešto je privlačno u kombinaciji šerija, voćnog kolača i iznenadne smrti. Hare je jedan od najboljih: klasično, zabavno ubistvo u seoskoj kući koje poštuje tradiciju i proširuje svoje granice.

"Tigar u dimu", Mardžeri Alingam (1952)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nije radnja svakog romana o zlatnom dobu smeštena na selu. Alingamov lepo evociran maglom okupan London je lik sam po sebi, sinonim za senzibilni osećaj zla koji poskakuje sa stranica. Njen nemilosrdni, psihopatični ubica Džek Havok nezaboravno je rashlađujuća kreacija. Psihološki triler, a ne klasični trijumf, bitka između dobra i zla uverljivo se odigrava na mračnim uličicama glavnog grada posleratne Engleske.

"Ubistva na Badger's Drift-u", Karolin Grejem (1987)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mirno englesko selo, smrt voljene usedelice - mogli bi vam biti oprošteno da ste to postavili 50 godina ranije, da nije bilo bodljikavog humora koji se ponekad gubi u paralelnom TV svetu Midsomer-a. Ovaj roman je ustanovio Grejemovu kao prirodnu naslednicu Brendove besprekorne zavere.

"Smrt u svetim redovima", PD James (2001)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Džejms je učinio više nego iko da ponovo pojača klasičnu englesku detektivsku priču, koristeći konvencije zlatnog doba za stvaranje romana koji žive i dišu modernim čitaocima. Smeštena u udaljeni teološki fakultet na obali Suffolka, knjiga gradi intenzivnu sliku straha, besa i očaja koji je doživelo društvo pod pretnjom. Nebo i more su dominantne sile, moćan simbol izdržljivosti protiv kojeg se ljudske drame osećaju prolazno i šokantno.

"Čin Rodžera Murgatrojda", Gilbert Adair (2006)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Adairova trilogija Evadne planine (praćena Misterioznom aferom stila i Potom nije bilo nikoga) je proslava i parodija na zlatno doba, a posebno Kristi. Pod naslovom "Zabava", ovaj roman je upravo to, nabijen tako čvrsto kao kofer gospođice Marpl sa klasičnim sastojcima - zaključana soba, opustošeni dvorac, nepopularna žrtva - i autentičan sve do kontroverznog uključivanja rasizma, snobizma i antisemitskih napomena. koji se nalazi u mnogim izvornicima zlatnog doba.

"Magpie ubistva", Entoni Horovic (2016)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mračno i stilsko poprima klasični roman zlatnog doba. Magpie ubistva funkcionišu na mnogim nivoima, ali - kao i u svemu što Horovic dodiruje - glas je savršen za gledanje, a njegovo besprekorno odavanje počasti velikanima zlatnog doba je zarazno.

"Truantovi", Kejt Vejnburg (2019)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Džes Voker proučava Agatu Kristi boreći se s autorkom kao feminističkom revolucionarkom i isporučiocem reda i kompromisa. Ali Kristi na kraju postaje manje fascinantna od Valker-ovog harizmatičnog učitelja. Nakon iznenadnih zaokreta, Vejnburgova donosi zadovoljavajući zaključak dok postavlja pitanje: da li misterija gubi svoju magiju nakon što je rešena?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve