Scena
05.03.2022. 06:10
Marko R. Petrović

Twitter

Srbi kao lažni Ukrajinci

tviter, twitter
Izvor: Shutterstock

Ako je suditi po objavama na Twitteru, Ukrajina je preplavljena herojima iz Srbije. Većina ih je na strani Ukrajine, mada se nađe i poneki zli Rus.

Kreatori ovih likova kriju se iza naloga kao što su "Malign Influence Enjoyner“, "Aleksandar Pičuškin“ i "Milan CHE“. Ovi momci su, očigledno, odlučili da ovom ratu daju i određenu dozu humora, mada onima koji se trenutno nalaze pod udarom bombi sigurno nije do smeha.

Neki, doduše, to baš i nisu razumeli pa su zaista poverovali da tvit sa slikom glumca Nenada Okanovića zaista govori o vojniku iz Ukrajine "koji je uništio most u Harkovu i kao heroj umro“, a čije je ime Oleski Štepanenko Okanovič.

Ko se još "bori“ na ukrajinskoj strani, ako je suditi po Twitteru. 

"Misterija je rešena: Duh Kijeva je penzionisani komandant ukrajinskog vazduhoplovstva, Radašin Rakovski, rodom iz Žitomira. On se reaktivirao kako bi se borio protiv agresora, dobar lov, dobri čoveče!“ piše u tvitu uz fotografiju Radašina Rakovića, lika kojeg u seriji "Selo gori, a baba se češlja“ glumi Radoš Bajić.

A taj tvit došao je kao objašnjenje ranijih objava kako se na nebu iznad Kijeva pojavio pilot koji je svojim MiG-om 29 uspeo da obori čak 16 ruskih aviona u samo jednom danu.

Istina jeste da je Bajić avionskom kokpitu i upravljačkoj palici prišao najbliže tokom snimanja filma "Partizanska eskadrila“ iz 1979. godine, gde je igrao mladog pilota Dalibora.

Slavu Radašina Rakovskog pomutio je drugi "Duh iz Kijeva“ – Drogan Šutanovski, "ratni heroj i čuveni ukrajinski pilot.

"On je bukvalno istopio 50 tenkova!“, piše u objavi uz sliku Dragana Šutanovca, bivšeg ministra odbrane tokom čijeg su mandata, navodno, u smederevskoj železari istopljene desetine starih tenkova Vojske Srbije.

Još jedan ukrajinski heroj je i Đorđe David, odnosno "ukrajinski admiral Georgi Davidenko koji je "potopio tri ruska broda i umro dok je spasavao svoje vojnike iz mora“.

Među junacima je i "general Nikolaj Kojčenko“ – Nikola Kojo – koji "gleda kroz prozor u ratom razrušenom Kijevu“. Reč je, zapravo, o sceni iz filma "Nebeska udica“ koji se, pored ostalog, bavi i bombardovanjem Beograda 1999. godine.

No, nisu svi mogli da budu junaci. Neko je morao da bude i žrtva, a te su uloge pripale Borku Stefanoviću, potpredsedniku SSP-a, i Čedomiru Jovanoviću, lideru LDP-a, odnosno Boriši Ševčenku i Čedimiru Jovanenku.

Stefanović, uz fotografiju koja je napravljena nakon što je napadnut u Kruševcu, sa flasterom na uvetu i krvavom košuljom, predstavlja žrtvu "ruskih terorista u Harkovu“.

I Jovanović je, takođe, "nastradao“ u Harkovu, gde su mu, kako piše, "Rusi slomili nogu“.

No, mesta se moralo naći i za negativce. A ta je uloga pripala Draganu Bjelogrliću koji je predstavljen fotografijom jedne od scena iz filma "Lepa sela, lepo gore“.

"Ruski okupacioni vojnici piju pivo nakon što su spalili selo. Evropska civilizacija nestaje u plamenu“, piše pored fotografije Bjelogrlića kojem jedan saborac nazdravlja pivom, dok u pozadini gore zapaljene kuće. 

Onima koji su film gledali neće promaći da je borac sa pivom upravo gore spomenuti "ukrajinski general“ Nikolaj Kojčenko – Nikola Kojo.

Ovaj post objavljen je, inače, i na tviter profilu Ukrainehouse (@TheUkrainehouse) i odmah je izazvao veliki broj reakcija u kojima su ljudi osuđivali uništavanje Ukrajine od strane ruskih trupa i osuđivali njenog predsednika Putina.
Brzo su, međutim, stigla i upozorenja da je pomenuti tvit "fejk“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve