SRPSKA MUZIKA OSTALA BEZ DELA SVOJE DUŠE: Pevač narodne muzike Šaban Šaulić stradao u udesu u Nemačkoj

SRPSKA MUZIKA OSTALA BEZ DELA SVOJE DUŠE: Pevač narodne muzike Šaban Šaulić stradao u udesu u Nemačkoj


Pevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila u Nemačkoj, preneli su beogradski mediji.

Udes se dogodio u okolini Bilefelda, kod mesta Gitersloh i u njemu su učestvovala dva automobila koja su nakon sudara sletela sa puta.

Saobraćaj na autoputu izmedju Bilefelda i Dortmunda bio je obustavljen skoro pet časova zbog te nesreće.

Vukosavljević izrazio saučešće povodom smrti Šabana Šaulića

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti pevača Šabana Šaulića, i naveo da je “sprska popularna muzika ostala bez dela svoje duše”.
Kako se navodi u telegramu, odlaskom Šabana Šaulića “srpska popularna muzika i kultura ostale su bez dela svoje duše i prepoznatljive topline njegovog nesvakidašnjeg talenta”.

“U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima Šabana Šaulića, povodom njegove tragične smrti”, naveo je Vukosavljević.

On je naveo da su Šaulića u pevačkoj karijeri proslavili “njegov glas raskošnih boja i raspona, kao i lična harizma”.
“Sudbina ga je pozvala da caruje u žanru u kome je tokom decenija, brojnim poklonicima darivao pregršt trenutaka plemenite sete i radosti”, navodi se u saopštenju.

Dačić uputio saučešće porodici Šabana Šaulića

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas povodom smrti pevača Šabana Šaulića telegram saučešća u kome je naveo da je otištao “kralj narodne muzike”.

Dačić je u telegramu napisao da je Šaulić obeležio “jednu epohu u srpskoj i jugoslovenskoj muzici, ostajući blizak svim generacijama”.

“Кao prijatelj, ali i veliki poštovalac Šabanovih ostvarenja, izražavam Vam duboko saučešće”, naveo je Dačić.

On je kazao da je siguran da će Šaulićeva dela nastaviti “da žive” i da se nada da njegovim odlaskom “neće utihnuti ili nestati bogatstvo srpske pesme”.

 

Šaban Šaulić – biografija
Šaban Šaulić, poznati srpski pevač narodne muzike, rođen je 6. maja 1951. godine u Šapcu.
Trenirao je boks i fudbal, ali je muzička karijera odnela pobedu u njegovom izboru profesije.
Prekretnica je bila 1969. godina, kada je sa samo 18 godina uspeo objaviti prvi album “Dajte mi utjehu”.
Do 1976. godine, autor njegovih pesama je bio Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je lično.
Momenat koji mu je obeležio karijeru dogodio se 1985. godine kada je napisao pesmu “Gordana” koju je posvetio svojoj ženi.
Pesme “Dođi da ostarimo zajedno” i “Dva galeba bela” smatraju se jednim od najboljih ikad otpevanih narodnih pesama.
Osim ovih pesama, veliki hitovi Šabana Šaulića su bili i “Uvenuće narcis beli”, “Sine”, “Danima te čekam”, “Snežana”, “Odlaziš, odlaziš”, “Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena” i dr.
Šaban se smatra jednim od najvećih umetnika na području cele bivše Jugoslavije, a poznat je bio i u Bugarskoj. Među mnogim pesmama koje je otpevao našle su se i one na makedonskom jeziku.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar