Scena
02.04.2023. 02:25
Beta

"Enormni honorari"

Baletska predstava od skoro 9 miliona dinara?!

1
Izvor: Shutterstock

Upravni odbor Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu doneo je odluku da o isplatama autorskih ugovora za balet "Kopelija" u iznosu od 8,8 miliona dinara, bez prethodne rasprave o visini honorara, saopštio je u subotu Sindikat "Nezavisnost" u SNP-u.

Kako se navodi, odluka o "enormnim" honorarima za autorki tim baleta "Kopelija" donet je na sednici Upravnog odbora 19. januara 2023, a već narednog dana sindikati su tražili novu sednicu na kojoj bi se preispitala odluka, ali do nje nije došlo.

Dodali su da su usledila upozorenja novom upravniku SNP-a, predsedniku Upravnog odbora, Nadzornom odboru i pokrajinskoj sekretarki za kulturu, da ugovor za balet "Kopelija" sa autorskim timom iz Mađarske košta enormno mnogo i da ga treba stopirati ili u značajnoj meri finansijski umanjiti.

"Kad na to dodamo da u kući imamo baletskog koreografa koji to može da uradi za svoju platu, a godinama ne radi, jasna je naša reakcija i na osnovu ovoga zatražena je odgovornost i smena direktora UJ baleta SNP-a", dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je usledila serija sastanaka na kojima je naloženo upravniku da razgovara sa stranim koreografom i pokuša da sporazumno raskine ugovor ili značajno umanji iznos za plaćanja.

"Uprkos jasnim smernicama upravniku od strane predsednika UO SNP-a, i obećanjima sindikatima da će to biti učinjeno, do toga nije došlo. Vreme su kupovali više od dva meseca da na kraju ne bi uradili ništa", navodi se u saopštenju.

Iz sindikata preciziraju i da je vrednost samo autorskih honorara za balet "Kopelija" 8,8 miliona bruto, od čega koreografskom timu iz Mađarske pripada oko 6,5 miliona.

"To je bez kostima i bez scenografije. Za iznos sredstava koji je opredeljen za ovu premijeru komotno smo mogli napraviti dve baletske premijere. A za balet 'Kopelija', koji se inače igra u bivšim zemljama Sovjetskog saveza kao školska predstava, ovo je previše", ocenili su u sindikatu.

Sindikat je zatražio na uvid i ugovore iz baletskih predstava iz predhodnih godina, kako bi se stekla jasnija slika o autorskim honorarima SNP-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta sve možemo pogledati u Jugoslovenskoj kinoteci u aprilu
nemi film, projektor

Sećanje na velikane

31.03.2023. 22:00

Šta sve možemo pogledati u Jugoslovenskoj kinoteci u aprilu

Jugoslovenska kinoteka prikazaće u aprilu i šest filmova u kojima je igrala Rakel Velč (1940-2023), američka glumica i seks simbol 60-ih i 70-ih godina 20. veka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve