Scena
01.12.2021. 23:05
Tanjug

Zanimljivo i poučno

Šta imaju zajedničko jestivo ulje, tut-gut i puške?

Izložba, 1. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Izložba "O fabrikama i radnicima", posvećena industrijalizaciji u Srbiji od njenih početaka, otvorena je u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, koji obeležava 25 godina postojanja.

Kako je najavljeno, drugi deo postavke biće otvoren za posetioce u Muzeju nauke i tehnike od 7. decembra, a zajednička izložba dve ustanove traje do 15. februara.

"Industrijskim nasleđem se bave oba muzeja. Muzej Jugoslavije se fokusira na industriju posmatranu kroz prelamanje složenih političkih i društvenih odnosa, dok je u Muzeju nauke akcenat stavljen na tehnologiju i procese proizvodnje", rekla je direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević na otvaranju.

Govoreći o jubileju, Knežević je podsetila da je Muzej Jugoslavije nastao pre 25 godina u prostorima, na temeljima i fondovima ugašenog Muzeja naroda i narodnosti Jugoslavije i Muzeja "25. maj". Prema njenim rečima, ovaj muzej je jedna od najposećenijih ustanova kulture u Srbiji.

Izložba "O fabrikama i radnicima" predstavlja pet industrijskih lokaliteta, koji na paradigmatičan način pokazuju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Predstavljeni su industrijski proizvodi, brojne fotografije o fabričkom životu i video-materijali, kao i drugi predmeti i dokumentacija o rudnika u Boru i Majdanpeku, tekstilnoj industriji u Leskovcu, Elektronskoj industriji Niš, Kombinatu "Servo Mihalj" u Zrenjaninu i Vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu.

Pogledajte fotografije: 

"Neki lokaliteti su vezani za period socijalističke Jugoslavije, poput kombinata 'Servo Mihalj' izabranog zbog specifičnog načina proizvodnje u periodu samoupravljanja, i EI Niš zbog razvoja visoke tehnologije", rekla je agenciji Tanjug Jovana Nedeljković, jedan od kustosa izložbe.

Prema njenim rečima, na izložbi mogu da se vide "neke od prepoznatljivih i ikoničnih ambalaža" kao što je "Dijamant" ulje i "Tut-gut" piće, a tu su i rudarski šlemovi, primerci tkanina i "Zastavine" puške i pištolji.

"Zanimljivo je da je zrenjaninska pivara proizvodila i viski. Imamo jedan sakriven pod staklenim zvonom, da se neko slučajno ne bi usudio da ga proba", našalila se Nedeljković.

Jedna od poslastica izložbe je i mali model Zastavinog "Stojadina" izrađen od materijala koji su korišćeni i u proizvodnji pravog automobila, a druga je drveni sanduk sa reklamnim uzorcima ruda i proizvoda rudnika u Boru.

"Zaista možemo pratiti razvoj potrošačkog društva od radio aparata, do digitrona, od prvih tranzustora iz šezdesetih do kompjutera", istakla je Nedeljković.

Izložbu "O fabrikama i radnicima" je pripremio kustoski tim dva muzeja - Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

U pripremi izložbe su učestvovali Mira Luković, Mira Ninošević, Dragan Stojmenović i Stevan Golubović. Autorka postavke u oba muzeja je Breda Bizjak, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen Saša Pančić.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Uz fondove dva muzeja, građu su za izložbu pozajmili Narodni muzej Leskovac, Muzej rudarstva i metalurgije Bor, Narodna biblioteka Bor, Muzej Stara livnica u Kragujevcu, Arhiv Jugoslavije, Narodni muzej Zrenjanin, Narodna biblioteka Srbije i drugi.

Kako je najavljeno iz Muzeja Jugoslavije, osim izložbe "O fabrikama i radnicima" u rođendanskoj nedelji ove ustanove do 5. decembra biće realizovani i mnogi drugi edukativni i zabavni programi, a ulaz će biti besplatan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mesec dobre muzike: Ovi nas koncerti očekuju u decembru
Koncert

Jedva čekamo!

01.12.2021. 11:39

Mesec dobre muzike: Ovi nas koncerti očekuju u decembru

Grupe "Električni orgazam", "S. A. R. S.", "EYOT", "Beogradski sindikat", muzičari Nikola Vranjković, Ida Prester, Nina Badrić, Vlado Georgiev, Jelena Tomašević ili Rambo Amadeus, neki su od umetnika koji će održati svoje solo koncerte tokom decembra u Beogradu i Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve