Scena
01.02.2023. 09:00
Beta

Poznat redosled nastupa

Sve što bi trebalo da znate o Evroviziji u Liverpulu

1
Izvor: BETA/ AP / Jon Super

Liverpul je u utorak zvanično preuzeo od Torina organizaciju narednog, 67. takmičenja Pesme Evrovizije, i žrebom je izabran raspored predstavnika zemalja u polufinalima.

Gradonačelnik Torina, Stefano Lo Ruso, je na svečanosti u liverpulskoj dvorani Sent Džordž predao zvanične "ključeve" Pesme Evrovizije gradonačelnici Liverpula Džoani Anderson, preneo je "BBC".

Torino je bio domaćin takmičenja Evrovizje 2022. godine pošto je italijanska grupa "Maneskin" pobedila prethodne godine. Na takmičenju u Torinu pobedila je Ukrajina i trebalo bi da bude domaćin ove godine, ali to ne može zbog rata, pa će Velika Britanija biti domaćin u njeno ime.

Predstavnici šest zemalja su se automatski kvalifikovali u finale: "velika petorka" koju čine Francuska, Nemačka, Španija, Italija, zatim domaćin - Velika Britanija i Ukrajina kao prošlogodišnja pobednica.

U utorak je izvlačenjem određeno koje od zemlja će moći da glasaju u  kojem polufinalu: Nemačka, Italija i Francuska prve polufinalne večeri, dok će Velika Britanija, Španija i Ukrajina glasati druge.

Obe polufinalne večeri i finale će biti u maju.

Prema žrebu u prvoj polufinalnoj večeri 9. maja će nastupiti predstavnici Srbije, Švedske, Letonije, Irske, Moldavije, Švajcarske, Norveške, Izraela, Portugalije, Holandije, Hrvatske, Finske, Malte, Azerbejdžana i Češke.

U drugoj polufinalnoj večeri 11. maja takmičiće se pesme iz Jermenije, Albanije, s Kipra, iz Australije, Rumunije, Austrije, Danske, Litvanije, Belgije, San Marina, sa Islanda, iz Slovenije, Grčke, Gruzije, Estonije i Poljske.

Slogan za takmičenje 2023. je "Ujedinjeni muzikom", a logo ima crtež srca koja kucaju zajedno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Konstrakti nagrada za najbolji tekst na Evrosongu
1

In corpore sano

27.12.2022. 19:45

Konstrakti nagrada za najbolji tekst na Evrosongu

Predstavnica Srbije na "Pesmi Evrovizije" u Torinu, Ana Đurić Konstrakta, dobila je nagradu za najbolji tekst na ovogodišnjem izdanju takmičenja za pesmu "In corpore sano".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve