Scena
16.04.2019. 12:34
R.E. / National geographic Serbia

SVETSKA LEPOTICA

Malo poznate zanimljivosti o Notr Damu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gotska katedrala Notr Dam sigurno jedna od najpoznatijih, ako ne i najvažniji, simbol Pariza. Katedrala je imala istaknutu ulogu ekonomskog i duhovnog centra u 12. veku. Građevinom dominiraju dva zvonika koja potiču još iz iz 13. veka, i koji iako deluju identično uopšte nisu blizanci. Takozvani "bourdon", najveće zvono, zove se "Emanuel".

Zanimljivo je da i da vrha zvonika vodi 387 stepenica koje posetioce vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja od kojih je najpoznatija vodoriga, koja sedi na vrhu katedrale i posmatra Pariz glavom naslonjenom na dlanove. Upravo zbog mističnih detalja i lepote kojoj se dive na hiljade turista svakoga dana, Viktor Igo iskoristio je katedralu kao mesto radnje svog romana "Zvonar Bogorodičine crkve", po kojem je potom snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova, a katedralu su oslikali i brojni poznati umetnici.
Ipak i pored svetske slave ove lepotice, postoje i manje poznate činjenice o katedrali Notr Dam, o kojima je pisala Natcionalna geografija.

1. Paganski grad leži ispod katedrale
Prostor na kojem se sada nalazi Notr Dam nekada je bio galorimski grad Lutecija, a moguće je da je katedrala izgrađena na ostacima paganskog hrama. Oko 1710. godine, tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. Dodatne arhitektonske ruševine su pronađene šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a mnoge datiraju iz drevne ere.

2. Jedna je od prvih građevina sa letećim potporama
Katedrala je jedna od najranijih građevina sa spoljnim letećim lukovima. Izgrađeni su oko glave katedrale u 12. veku kako bi pružili potporu tankim zidovima koji su sagrađeni kako bi visoka crkva imala veće prozore. Leteće potpore su postale ikonski aspekt gotskog dizajna, iako postoji debata o tome da li je Notr Dam prva katedrala koja ih ima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

3. Mafija uništila kipove 28 kraljeva
Usred Francuske revolucije, 1793. godine, 28 kipova biblijskih kraljeva u katedrali je srušeno i uništeno od strane mafije. Kraljl Luj XVI je pogubljen ranije iste godine, pa je ikonografija vezana za monarhiju bila pod napadom. Tek su 1977. godine otkivene glave 21 kralja tokom radova u podrumu francuske banke za spoljnu trgovinu. Sada su u obližnjem muzeju Kluni.

4. Kule nisu bliznakinje
Na prvi pogled dve kule Notr Dama izgledaju identično. Ipak, bliži pregled otkriva da je severni toranj nešto viši od južnog. Kao i svi delovi katedrale i kule su izgrađene tokom vremena. Kao takva katedrala je kolaž arhitektonskih trendova, a ne kulminacija vizije jedne osobe.

5. Njena zvona su jednom istopljena zbog artiljerije
Kraljevi nisu bili jedini deo Notr Dama koji je uništen tokom Francuske revolucije. Svih 20 zvona - osim ogromnog zvona po imenu Emanuel - uklonjeni su i istopljeni kako bi se napravili topovi. Zvona su zamenjena u 19. veku, ali nisu bila toliko fino napravljena kao starije verzije i pravili su više disonantne buke prilikom zvonjave. Konnačno, 2013. godine, novi ansambl zvona je povratio zvuk katedrale iz 17. veka.

6. Kipovi čudovišta su moderni dodatak
Neke od najpoznatijih fotografija Notr Dama su iz perspektive grotesnih statua. Mali broj ljudi zna da ove statue nisu bile tu do 19. veka. Dodate su između 1843. i 1864. godine tokom radikalne restauracije.

7. Orgulje Notr Dama su najveće u Francuskoj
Orgulje u ovoj katedrali uključuju 8.000 cevi (neke čak iz 18. veka) i pet klavijatura, čineći ih tako najvećim orguljama u Francuskoj. Na samom vrhu orgulja postojala su oštećenja iz doba revolucije, kada je odstranjen i simbol cveta ljiljana (fleur-de-lis), ali je sve ovo obnovljeno 2013. godine u znak obeležavanja 850. godišnjice katedrale.

8. Svi putevi vode do Notr Dama
Uglavnom zatrpano gomilom turista, na kaldrmi ispred Notr Dama se nalazi manji, kruži znak sa osmokrakom zvezdom. Na ovom znaku su ugravirane reči "Point zéro des routes de France", a predstavlja tačku odakle su merene razdaljine od Pariza do drugih francuskih gradova. Tamo je postavljen 1924. godine, iako je privremeno uklonjen 1960. godine tokom iskopavanja podzemene garaže. Ovi radovi su bili onemogućeni kada su radnici došli do arhitektonskih ruševina. 8. Svi putevi vode do Notr Dama

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve