SVI PUTEVI VODE U KAN: Crveni tepih i Zlatna palma

SVI PUTEVI VODE U KAN: Crveni tepih i Zlatna palma


Zvezde, zvezdice, starlete,svako,čije ime nešto znači u filmskoj industriji, prošetaće Kanom od 14. do 25. maja.Koliko je važno naći se na crvenom tepihu, govore i reakcije publike koje su često mnogo kritičnije i važnije čak i od mišljenja žirija, kojem na 72. filmskom festivalu predsedava oskarovac Alehandro Injarutu.

Bill Murray,Chloë Sevigny,Adam Driver
U trci za glavnu nagradu – Zlatnu palmu, 72. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, učestvovaće 19 filmova ove godine, saopštili su organizatori, a prema najavama Festival otvara zombi komedija Džima Džarmuša, “Mrtvi ne umiru”, a na zvaničnom plakatu ovogodišnjeg izdanja je Anjes Varda, pionirka filma koja je preminula ove godine.Ken Louč, Pedro Almodovar, Terens Malik i brća Darden, dosadašnji laureati kanaskog festivala, neka su od imena koji su se našli u glavnom takmičarskom programu na ovogodišnjoj Kroazeti, najavio je selektor Tjeri Fremo.
Festival u Kanu se održava u Palais des Festivals (Palata Festivala). Palata je za potrebe festivala sagrađena 1949. godine, na mestu današnjeg hotela JW Marriott Cannes, međutim kako se festival razvijao, 80-ih je izgrađena nova palata, koja je i danas mesto održavanja festivala.Početak Kanskog festivala veže se za 30-e godine prošlog veka, kada se javio veliki rivalizam Francuza prema festivalu u Veneciji, jer se smatralo da su favorizovane zemlje Nemačka i Italija, kao i da samo njihovi predstavnici osvajaju nagrade.

Cannes Preview
Godine 1938. Žan Zej, ministar prosvete i likovnih umetnosti, pokrenuo je inicijativu za osnivanje kulturne manifestacije u Francuskoj kao konkurencija festivalu u Veneciji.Francuska vlada je posle raznih pritisaka pristala na ideju Zeja za osnivanje Međunarodnog festivala kinematografije, čije otvaranje je bilo planirano za 1. septembar 1939. godine u Kanu, međutim samo dan nakon otvaranja festivala izbio je Drugi svetski rat. Godine 1946. festival je doživeo svoje novo izdanje.
Prvih nekoliko godina festival je održavan u septembru, zbog rivalizma prema festivalu u Veneciji koji se održava u to vreme, da bi od 1952. godine festival počeo da se održava u maju, što je i danas tradicija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar