Teri Džouns i njegov leteći cirkus

Teri Džouns i njegov leteći cirkus


Teri Džouns je toliko voleo apsurd da bez njega Leteći cirkus Montija Pajtona ne bi imao dušu. Uspešni glumac, pisac i reditelj preminuo je u utorak u 77 godini.

Čovek mnogih talenata i beskrajnog entuzijazma, ostavio je u nasleđe humor neslućenih razmera. A sve je počelo kada je Džouns upoznao suosnivača Pajtona Majkla Palina na studijama na Oksfordu tokom šezdesetih godina. Počeli su da pišu i nastupaju zajedno u komičnim skečevima, a tek kasnije su se upoznali s Erilom Idleom, koji je nastupao sa Čapmanovima. Njih petorica, zajedno sa Terijem Gilijamom, tada su formirali Monti Pajton.

Televizijski serijal od 45 emisija, emitovan je na BBC-u od oktobra 1969. do decembra 1974. godine. Prema svedočenjima zaposlenih na britanskoj televiziji, rukovodstvo BBC smatralo je šou mladalačkim ludorijom, neozbiljnom igrom mladih talenata. Međutim, serijal je doživeo ogromnu popularnost, a gledala ga je i najšira jugoslovenska publika. Pred raspad Jugoslavije, onda kada je i sama realnost bila otkačena i izvrnuta, emitovan je u noćnom programu.

Dzon Kis, EPA/KOEN VAN WEEL

Dzon Kis, EPA/KOEN VAN WEEL

Podsećamo na samo neke od nezaboravnih citata:

“Prekidamo ovaj program da bismo vas iznervirali i učinili stvari generalno iritantnijim.”

“Nisu imali glave napunjene svim tim kartuzijanskim dualizmom!”

“… rosa se ubrala i odletela iz Iraka, očišćena u najkvalitetnijoj izvorskoj vodi, lagano ubijena, a zatim je zapečaćena u sočnoj švajcarskoj ovojnici glatke krem mlečne čokolade i ljubavno isprana glukozom.”

“Boli me mozak!”

“Nema ništa loše s vama što skupa operacija ne može da prolongira”

“… Mi ne služimo nikakvo meso. Nismo samo ponosni na to, već i samozadovoljni.”

“Večeras su, umesto da razgovaraju o postojanju ili nepostojanju Boga, odlučili da se bore za to.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar