TRINAESTA NOĆ MUZEJA: Umetnost i lepota u službi humanosti

TRINAESTA NOĆ MUZEJA: Umetnost i lepota u službi humanosti

Doktorova kula povezana sa sudbinama dva velikana pisane reči


Kulturna manifestacija,  pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije,  održana širom Sebije, ali i u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd

Da kultura i umetnost ne pate od triskaidekafobije (straha od broja 13) pokazala je trinaesta Noć muzeja koja je tokom subotnje večeri uspešno održana širom Srbije.

Manisfestaciju je obeležilo strpljivo istraživanje muzeja, galerija i brojnih drugih ustanova i gradskih kutaka punih najzanimljivijih priča koje je trajalo do kasno u noć.

Beogradski Vojni muzej dočekao je brojne zaljubljenike u istoriju izložbom kojom podseća na povlačenje srpske vojske preko Albanije i njenog boravka na Krfu, koje se odrigralo pre tačno sto godina.

Jedna od najposećenijih beogradskih lokacija bio je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ koji je, uz nesebičnu pomoć Vase Županjevca, pretvoren u neobično carstvo crikusa. Nesvakidašnje priče neobičnih umetnika i akrobata, koji su tokom XX veka posetili Beograd ili ponikli iz ovog grada.

Noc muzeja 1

Filmofili su glad za sedmom umetnošću utolili u Muzeju jugoslovenske kinoteke gde su se družili sa najpoznatijim filmskim plavušama, od Merilin Monro do Milene Dravić. Legat Petra Lubarde spojio je lepo i više nego korisno na radionici za mališane, na kojoj su deca učila kako da vezu goblene sa motivima sa slika našeg čuvenog umetnika. Njihovi radovi prodavani su tokom večeri, a prikupljeni novac namenjen je Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Alpha banka

Zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke, svoja vrata širom je otvorila ljubiteljima priča o beogradskim spomenicima i skulpturama koji krase javne gradske površine, a po odabru arhitekte, akademika Brane Mitrovića, koji je i proveo prvu grupu posetilaca kroz ovo zdanje.

Austrijski i srpski umetnici ukrstili su ideje na izložbi „Hope Chest“ u UK Parobrod, koja je samo za ovo veče stigla u Beograd. Njihovi radovi savremeni su umetnički odgovor su na koncept devojačke škrinje, opreme koju su mladre nekada nosile sa sobom kada bi se posle venčanja preselile u kuću mladoženje.

Tradicija koju Noć muzeja uspešno iz godine u godinu neguje, otvaranje novih, zaboravljenih gradskih prostora, nastavljena je u Anatomskom muzeju Fakulteta za veterinarsku medicinu.  Ovde su predstavljene kolekcije koje svet životinjskog carstva dočaravaju na sasvim nov način.

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Doktorova kula, najstarija psihijatrijska ustanova u regionu, prošle godine baš u Noći muzeja dočekala je svoje prve posetioce, a ove godine zaintrigirala ih je pričom o naša dva velikana pisane reči, Lazi Lazareviću i Petru Kočiću, čija je sudbina na neraskidiv način vezana za ovo zdanje.

U Dom Jevrema Grujića, još jednom zdanju koje je svoja vrata otvorilo tokom prošle Noći muzeja, ove godine za svoje goste spremljeno je slatko iznenađenje – omiljena tortu kraljice Natalije, pripremana prema originalnom receptu iz 1885. godine.

 

Posetioci Narodnog muzeja u Šapcu poigrali su se vatrom i otkrili na koji je sve ona način uticala na razvoj čoveka i čovečanstva, dok su u šabačkoj Biblioteci mogli da saznaju kako je Jevrem Obrenović od Šapca napravio raskošnu evropsku varoš. Tokom Noći muzeja na jedno veče oživela je i Šabačka sinagoga koja će uskoro prerasti u pravo muzejsko zdanje posvećeno šabačkim Jevrejima.

 

Nišlije su se ove subote upoznale svojim zaboravljenim sugrađaninom, Svetislavom Tisom Milosavljeviće, koji je tokom svog života ostavio duboki trag u istoriji Banja Luke, zbog čega je prozvan za „banjalučkog Periklea“.  Zaljubljenicima u nauku predstavili su se i Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek, dva velika vizionara XX veka.

Seih Mustafovo turbe

Seih Mustafovo turbe

Bogat program za Noć muzeja u Subotici priredila je i Gradska biblioteka u kojoj je najveću pažnju privukao „Knjigosmeh“, razigrana izložba fotografija koje prikazuju čitaoce biblioteke sa knjigama koje su ih nasmejale. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika neobičniim zidom namenjenim specijalno za ispisivanje grafita i murala, pokušavajući da pod sloganom „Onom ko švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće“ osvetli problem ispisivanja grafita na kulturnom nasleđu.

U Kragujevcu je premijerno u Noći muzeja Istorijski arhiv Šumadije otvorio izložbu „Ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934. godine“, dok je Narodni muzej Valjevo predstavio izložbu “Valjevski vremeplov iz mog ugla“, na kojoj su stručne službe muzeja radile zajedno sa svojim sugrađanima.

Nakon prošlogodišnjeg premijernog učešća, Kosovska Mitrovica i ove godine učestvovala je u Noći muzeja zanimljivom izložbom likovnih radova kako profesora, tako i studenata Fakulteta umetnosti, uz posebno osmišljen program studenata muzičkog i dramskog odseka.

Noc muzeja 2

Muzej „Horeum Margi-Ravno“ posetioce Noći muzeja u Ćupriji dočekao je veselom izložbom „Dolazi cirkus“, dok se u ambijentu dvorišta muzeja demonstriralo pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar