U ČAST RADIJA: Rat svetova – Kako je jedna radio drama prestravila svet

U ČAST RADIJA: Rat svetova – Kako je jedna radio drama prestravila svet

Shutterstock


Amerikance je pre 81 godinu uhvatila panika. Na radiju CBS su čuli da Marsovci napadaju Zemlju. Ne znajući da je reč o radio dramatizaciji romana “Rat svetova” koju je snimio Orson Vels, neki građani su panično izašli na ulice, drugi su već istrčali u prodavnice po zalihe, a treći su čekali da čuju najnovije informacije.

Stanovnici Njujorka su bežali naokolo kako bi se spasili od vanzemaljskog crnog dima i smrada koji su, kako tvrde, sami osetili. Drugi su svedočili kako su videli bljesak na nebu i vanzemaljce.

Bio je to klasični primer kako masovni mediji mogu da oblikuju javno mnjenje.

“Rat svetova” je emitovan kao specijal za praznik Noć veštica, 30. oktobra 1938. godine. Režirao ju je Orson Vels koji je tada imao samo 23 godine, ali ono što je usledilo potom izvuklo ga je iz anonimnosti. Drama je ušla u istoriju medija zahvaljujući načinu na koji je izvedena – vrhunskoj glumi i posebnim efektima.

Radnja drame se dešava u Grovers Milu kod Nju Džersija. Emisija počinje sa Orsonom Velsom koji govori o tome kako nas vanzemaljci posmatraju. Prenos je ubrzo prekinut, slede vesti i prognozi, muzika i naredna vest o neobičnim spektroskopskim eksplozijama na planeti Mars viđenim iz opservatorije u Čikagu i gasu koji se od Marsa velikom brzinom kreće ka Zemlji. Program se nastavlja muzikom.

Shutterstock

Shutterstock

Sledi i nova šokantna informacija – sve američke opservatorije dobile su naredbu da prate eventualna nova dešavanja, a uskoro će svoje viđenje dati slavni astronom, profesor Pirson (Orson Vels) koga je na Prinstonu posetio reporter CBS-a.

Pirson u progamu kaže da ne veruje u inteligentni život na Marsu, ali ne može da objasni šta se depava. Dok daje izjavu reporteru, profesoru stiže poruka iz Njujorškog prirodnjačkog muzeja da je jedan poveći meteorit pao je na Nju Džerzi, na farmu u Grovers Milu, i napravio krater.

Njih dvojica odlaze ka krateru. Novinar izveštava uživo o haosu, stotinama automobila, policiji koja navire. Svi se približavaju opasnom objektu koji izgleda kao cilindar dužine od 30 metara. Cilindar se otvara, a iz njega izlaze čudna stvorenja.

Sledi muzika.

A onda vest da ima šest mrtvih u Grovers Milu.

Vanzemaljci nadiru, ubijaju i ruše.

Sekretar unutrašnjih poslova drži dramatičan govor u kom poziva građane da ostanu mirni, ali da se suprotstave neprijatelju.

Sa terena reporteri izveštavaju o crnom gasu koji se širi, a ljudi uključeni u program umiru uživo od otrovnog gasa.

Svemirski brodovi spuštaju se u Njujork iz kojeg je za dva sata evakuisano dva miliona ljudi. Sve je uništeno, prekinute su komunikacije.

I konačno – kraj drame: sledi informacija da su slušaoci imali prilike da čuju dramatizaciju “Rata svetova”.

Orson Vels se branio od kritika za širenje panike time da je na početku i na kraju obavestio slušaoce o prazničnoj šali

Vels je pokušavao da objasni da nije ni slutio kakvu će paniku izazvati emisija.

Izbegao je kaznu, a CBS je dobio zabranu da u dramske svrhe koristi izjave poput: “prekidamo program radi važnog obaveštenja”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar