Scena
12.11.2023. 20:05
Mihailo Paunović

Pogledajte...

Kako su povezani Skorseze i Metju Peri?

1
Izvor: Shutterstock

Ukoliko se odlučite da pogledate "Ubistva pod cvetnim mesecom", podržaćete jednog umetnika u nastojanju da spase "sedmu umetnost" naracijom koja filmove odvaja od zabave, a umetnosti vraća trajanje – koliko god je potrebno da se priča ispriča, bez laži i ubrzavanja.

Filmska industrija kao i svaka druga delatnost mora da prati tržište kako bi opravdala uloženi novac.

Kada imate osamdeset godina i ime Martin Skorseze, onda možete da rizikujete i ne odustajete od kvaliteta po svaku cenu, pa makar bioskopske sale bile prazne.

Upravo ovaj reditelj se nikada nije udaljio od svojih principa i uvek je glasno kritikovao filmsku hiperprodukciju koja vlada već godinama i ne donosi ništa osim skraćenog vremena, za kojim savremeni čovek svakodnevno žudi. I umesto da udovolji tom čoveku, on odbija da mu pruži zatupljenje, a mladim umetnicima daje primer da stvaraju priče koje ne skreću misli, već ih bude, do katarze - jer to je poenta umetnosti.

Osim što je jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, Martin Skorseze je poznat po zaljubljenosti u istoriju "sedme umetnosti". On je 1990. godine pomogao u stvaranju Filmske fondacije, posvećene očuvanju filma.

Od osnivanja, ova organizacija je, zahvaljujući njemu, učestvovala u restauraciji više od 1000 filmskih dela. Možda je zbog zvanja "istoričar filma", koje pored ostalih titula ponosno nosi, odlučio da na kraju svoje karijere pokuša da podseti davno uspavanu publiku da kvalitetan film mora da nosi sadržaj dostojan umetnosti. Za tako nešto je potrebno vreme, a Skorseze nas opominje da imamo vremena napretek, samo ga ubrzavamo i skraćujemo praznim sadržajem.

Detalji o radnji filma "Ubistva pod cvetnim mesecom", celokupnoj glumačkoj postavi, scenariju, fantastičnoj fotografiji, muzici i produkciji u ovom kontekstu nisu bitni. Film treba da pogledate jer on predstavlja povratak smisla u bioskopske sale, jer ova priča traje onoliko koliko je potrebno publici da preradi emociju jednog umetničkog dela.

Ukoliko se odlučite da pogledate "Ubistva pod cvetnim mesecom", podržaćete jednog umetnika u nastojanju da spase "sedmu umetnost" naracijom koja filmove odvaja od zabave, a umetnosti vraća trajanje – koliko god je potrebno da se priča ispriča, bez laži i ubrzavanja.

Za ovu priču će vam biti potrebno da izdvojite tri i po sata svog života. I pre nego što odmahnete glavom i potražite neko instant filmsko rešenje za skretanje misli, ne bi bilo loše da proverite koliko ste vremena danas proveli na društvenim mrežama, gledajući video-klipove bez ikakve poente. I da se prisetite svih onih kultnih ostvarenja iz prošlosti koje volite. Koliko oni traju?

Mnogi projekti sa velikih i malih ekrana kojima smo svedočili u protekloj deceniji nisu postali kultni jer im je uskraćeno trajanje. Serija "Igra prestola" mogla je da bude najveća serija svih vremena, ne zbog specijalnih efekata, već zbog priče i razvoja likova, koja je upropašćena upravo ubrzavanjem naracije. Kreatori serije odlučili su da brže ispričaju priču od pisca Džordža Martina, čiji nastavci ovog serijala još uvek nastaju. Da li je "Kum" mogao da se ispriča kraće? Sigurno da jeste, ali nikada ne bi bio toliko značajno ostvarenje.

Svaki naslov koji obožavamo traje taman toliko koliko je potrebno da se život preslika na filmsku traku. Ovo čak važi i za ostvarenja koja na prvu loptu nude humoristički sadržaj, iako kriju mnogo dublju životnu priču. 

Serija "Prijatelji" trajala je deset godina. Toliko je bilo potrebno da se u potpunosti ispriča iskrena životna priča o šest prijatelja. Da je trajala kraće, ne bi bila tako kvalitetna i značajna.

Iako nikad nije bio "veliki" glumac, Metju Peri je jednom ulogom ulepšao živote miliona ljudi širom planete. Njegovo delo je trajalo 234 epizode, koliko je trebalo da se u potpunosti poistovetimo sa životom Čendlera Binga. On je dokaz da je i humorom i te kako moguće postići katarzu u umetnosti ako priču ispričamo od početka do kraja, bez preskakanja.

Sa jedne strane vrhunski reditelj Martin Skorseze, a s druge glumac poznat samo po jednoj ulozi, Metju Peri, podsećaju nas na zlatnu eru Holivuda, vreme kada je umetnost trajala. Prvi, verovatno svojim poslednjim filmom, a drugi – svojom preranom smrću. 

Pogledajte film "Ubistva pod cvetnim mesecom" baš zato što traje tri po sata, neće biti takvih prilika još mnogo u budućnosti. A ako vam teško padne priča o Osejdžima, ne brinite, sigurno će vas na nekom TV kanalu sačekati osmeh Čendlera Binga, lika koji je nastajao samo deset godina da bi trajao večno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerika - daleko od svetala Holivuda
Film

Nezavisni filmovi

10.11.2023. 19:40

Amerika - daleko od svetala Holivuda

U Beogradu, 9. Festival nezavisnog američkog filma "IndieBelgrade" biće organizovan od 17. do 19. novembra, najavili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve