UMRLA DORIS DEJ: Glumica, pevačica, aktivistkinja… (VIDEO)

UMRLA DORIS DEJ: Glumica, pevačica, aktivistkinja… (VIDEO)


Glumica, pevačica i aktivistkinja za dobrobit životinja, Doris Dej umrla je u 97. godini. Rođena Doris Mari Ann Šappelhoff u Sinsinatiju, Ohajo, Dej je bila poznata po nizu uspešnih mjuzikla i romantičnih komedija. Snimila je više od 50 filmova i 650 pesama.

Njena filmska karijera počela je ulogom u muzičkoj komediji 1948. “Romance on the High Seas”, koju je osigurala nakon što je Betti Hutton odustala zbog trudnoće. Najveću popularnost stekla je u muzičkim komedijama, “Moj san je tvoje”, “Čaj za dvoje” i “Vidim te u svojim snovima”.

Godine 1953. dobila je naslovnu ulogu u flmu Calamiti Jane, veliki hit koji se kasnije pretvorio u mjuzikl  i  TV emisiju.

Obit Doris Day

Bila je američka miljenica 60-tih i smatrala se jednom od najvećih zvezda Dobila je nagradu za životno delo Gremi, Oskara i nagradu za životno delo “Golden Globe”.
NJeni partneri na filmskom platnu bili su najpopularniji glumci među kojima su, Klerk Gejbl, Keri Grant, Dejvid Niven i Rod Tejlor. Najveći uspeh je doživela u filmovima u kojima je igrala sa Rokom Hadsonom u dva čuvena ostvarenja “Pillow talk” i “Move over Darling”.

Imala je zavidnu karijeru i na televiziji, a njen šou “The Doris Day Show” prikazivao se širom Amerike od 1968 – 1973. godine. Od Džordža Buša 2011. godine, dobila je “Medalju slobode”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar