UTEŠNI FILMOVI ZA TEŠKA VREMENA: Od “Šaputanja na jastuku” do “Supermena”

UTEŠNI FILMOVI ZA TEŠKA VREMENA: Od “Šaputanja na jastuku” do “Supermena”


Milioni ljudi širom sveta zahvaćeni pandemijom koronavirusa nalaze se zatvoreni u svojim kućama, samoizoliraju se ili praktikuju socijalno distanciranje. Ali tu je predivna kinematografija kojom možete da ubijete vreme. Filmovi su uvek omogućavali publici da na sat ili dva zaboravi na svoje probleme – nijedan umetnički oblik nije bolji u tome da nas prebaci u očaravajuću i utešniju stvarnost od naše vlastite.

Odabrali smo nekoliko najboljih filmova u vezi s tim, koji su dostupni za gledanje kod kuće. Prekrivač i kantica sladoleda od keksa su opcionalni, ali se preporučuju.

Singin’ in the Rain 2

Ako želite da budete maštoviti

U trenucima nevolje može biti čudno uzbudljivo videti ljude koji uopšte nemaju problema. Jedan takav primer bio bi Dž Harold Maners, milioner koji je glumio Harolda Llojda u filmu “Za ime boga” (Heaven’s Sake, 1926). Llojdova ličnost je lagano pozitivna, i ona lebdi ovom uzbudljivom komedijom Sema Tejlora, ispisujući čekove bez ustručavanja – da li treba da kupi automobil ili započne misiju za siromašne. Drugi primer bi bio Čarls Pajk kojeg glumi Henri Fonda u filmu “Veče dame” (The lady eve, 1941), naslednik pivare o kome se ne treba brinuti osim kada ga progoni dama Barbada Stanvik. Ali definitivni bezobzirni i maštoviti filmski idoli moraju biti Fred Aster i Džindžer Rodžers, koji su publici dali blistav pogled na visoko društvo u “Vrh šešir” (Top Hat, 1935) i “Bezbrižan” (Carefree, 1938).

top hat 2

Ako želite da pevate

Trebalo bi da pogledate film koji se hvali sjajnom pesmom i otplešete iz rutine najmanje jednom dnevno tokom narednih nekoliko nedelja. “Pevanje na kiši” (Singin ‘in the Rain, 1952), u glavnim ulogama Džin Keli, Debi Rejnolds i Donald O’Conor, najomiljeniji je od svih holivudskih mjuzikala, sjajna komedija jarkih boja. Ali, u stvari, gotovo svaki dobar mjuzikl trebalo bi da ima dovoljno energične zabave da podigne raspoloženje, od Uskršnje parade (1948) i Band Vagon (1953) do Blues Brothers (1980) i Little Shop of Horrors (1986).

Pillow Talk 2

Ako želite da se zaljubite

Odličan film za sve one koji žele da se zaljube je “Šaputanje na jastuku” (Pillow Talk, 1959) Doris Dej glumi ženu od karijere koja stoji uz svog suseda plejboja Roka Hadsona i raspravlja se s njim na telefonskoj lini. Mogu li se atraktivni Hadson i simpatična dekoratorka uklopiti. Uz najbolje romantične komedije možete da izmaštate neku neverovatno romantičnu večeru, zgodnog udvarača i koketnu zabavu. Još jedan predlog su Hju i Endi u “Četiri venčanja i sahrana” (Four weddings and a funeral, 1994) ili Bili i Meg u “Kad je Hari sreo Sali” (When Harry met Sally, 1989), ali i nezaobilazna Čudesna sudbina Amelije Pulen.

Amélie 3

Ako želite nežnu ljubav  

Ponekad se svi osećamo kao deca koja imaju potrebu za podrškom i ljubavlju odraslih, a ko to može bolje da pruži od medveda Balua i Bagire u crtanom filmu Knjiga o džungli (1967)? Ako biste radije da o vama brine ljudsko biće onda možete pogledati savršenu dadilju u Meri Popins (1964), ili dokumentarni film “Nicole Philibert” i “Etre et Avoir” (2002).

The jungle book 2

Ako želite da neko spasi svet

Filmovi o spasavanju sveta suštinski su utešni za sve, jer vraćaju sećanja na lepe trenutke ispred televizije za Božićne praznike. Špijun koji me je volio (1977) je film o Bondu sa savršenom ravnotežom verodostojne opasnosti i samoparodičnog eskapizma. Nisi Bond obožavatelj? Izaberi svog omiljenog akcionog junaka, bilo da je reč o Džon Meklejnu u filmu “Umri muški” (Die Hard, 1988), Indiani Džouns u “Raiders of the Lost Ark” (1981) ili Supermana iz 1978.

The Spy Who Loved Me 2

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar