UVEK JE VREME ZA UMETNOST: Gorka pilula #01 u Muzeju savremene umetnosti

UVEK JE VREME ZA UMETNOST: Gorka pilula #01 u Muzeju savremene umetnosti

foto: :mentalKLINIK


Kako smo poslednjih meseci više online nego ikad ranije umetnički par : mentalKLINIK nudi projekat Gorku pilulu za popunjavanje praznine koja je nastala zatvaranjem muzeja širom sveta. Instalacija PUFF OUT postavljena je u prostorijama muzeja, ali sa namerom da se širi putem digitalnih platforma.

Postavka je lišena ljudi, a čine je šest robota usisivača, programiranih da otkriju prašinu u sobi prekrivenoj gomilom šljokica. Stvarajući sopstvene crteže i šireći sjaj po praznom prostoru, roboti stvaraju postslavljeničku atmosferu i nagoveštavaju da ništa neće ostati isto.

 Foto: :mentalKLINIK

Foto: :mentalKLINIK

Preforsirani dok jure svaku šljokicu ponaosob, usisivači su snimani i taj snimak se emituje uživo bez prestanka na sajtu muzeja. Dok se neumorno vrte u stvarnom vremenu i snimci izlaze non -stop, pojavljuje se prostorna dijalektika, redefinišući koncepte gledanosti pravljenja izložbi i uopšte uzev muzejskih aktivnosti. Ova takozvana migracija na sajt nadoknađuje prekinutu stvarnost – onu koja se može posmatrati putem muzejskih veb stranica, a vodi ka kolektivnom voajerističkom nagonu.

Instalacija je snimljena i emituje se uživo bez prestanka na sajtu Muzeja. Gorka pilula je svojevrsni izazov iz tri dela koji postavlja : mentalKLINIK. Prvi je izazov prihvatio Muzej savremene umetnosti u Beogradu koji kao domaćin projekta nastoji da Gorku pilulu #02 i Gorku pilulu #03 donira drugim muzejima širom sveta na poklon. Osim toga, svim zainteresovanim muzejima, institucijama i platformama biće odobreno preuzimanje emitovanja za potrebe njihovih veb sajtova ili drugih digitalnih mreža.

Foto:  :mentalKLINIK

Foto: :mentalKLINIK

: mentalKLINIK je umetnički par iz Istanbula sa sedištem u Briselu, koji čine Jasmin Bajdar i Birol Demir koji su otpočeli saradnju 1998. godine. Eksperimentalni pristup umetničkog para : mentalKLINIK mnogostruko je nagrađivan, a neki od najpoznatijih radova su instalacija pod nazivom FreshCut (MAK, Austrijski muzej primenjene umetnosti / savremene umetnosti) i izložba Co-operation Would be Highly Appreciated održana u SCAD muzeju GA, SAD. Učestvovali su na brojnim međunarodnim izložbama, uključujući Istanbul Modern-Rotterdam u Muzeju Boijmans van Beuningen (Rotterdam, 2012); Izmirsko trijenale savremene umetnosti (Izmir, 2010); i Tomorrow, Now (MUDAM, Luksemburg, 2007). Otvorili su i izložbu u La Patinoire Roiale, Brisel, 2018.

unnamed

Takođe, imali su dve velike samostalne izložbe u galeriji Galerist u Istanbulu That’s Fucking Avesome, (2001), koju je kurirao Žerom Sans i rABBIThOLE,  (2009), kao i samostalna izložbu u Galeriji Isabelle van den Einde Thank You For your Cooperation (2014) kao i samostalnu izložbu u Beogradu 2018. pod nazivom Catastrophically Gorgeous u galeriji Eugster II Beograd koju je kurirala Jasmina Regad.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar