VAGNER U OPERSKIM GLASOVIMA: Felc s filharmonijskim orkestrom u Kolarcu

VAGNER U OPERSKIM GLASOVIMA: Felc s filharmonijskim orkestrom u Kolarcu

Dragan Kujundzic; Tanjug


Šef-dirigent Gabrijel Felc zajedno sa filharmonijskim orkestrom prirediće novi poduhvat večeras u Kolarcu gde će publika imati prilike da uživa u delima Vagnera i Betovena.

Nakon što će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti poslednji Betovenov kvartet, orkestar će zajedno sa zvezdama svetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere “Zigfrid”.

Žanrovski izlet filharmonije započeće u sasvim kamernoj atmosferi, sa samo četiri muzičara na sceni.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije – Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković izvešće Betovenovo remek delo op. 135, jedno od najznačajnih kamernih ostvarenja svih vremena.

Pročitajte još: Počinje 48. Fest – “Otac” otvara festival

Aleksandar Latković kaže za Tanjug da mu je večaršnji koncert posebno drag zato što će sa svojim kolegama iz Gudačkog kvarteta nastupiti pred publikom koja decenijama poklanja poverenje Beogradskoj filharmoniji.

“Nama su svi koncerti pođednako važni, ali nam je ovaj večerašnji za nijansu draži. U proteklih nekoliko godina svirali smo na brojnim festivalima u inostranstvu, a sada nam se ukazala prilika da sviramo na sceni Kolarca. Posle devet godina nastupanja u istom sastavu velika je privilegija za naš kvartet da svira Betovenove kasne kvartete. Mi ćemo uživati u toj privilegiji večeras jer je to jedno od najvažnijih dela u istoriji kamerne muzike”, kazao je Latković.

Šef-dirigent ispunjava obećanja data u vezi sa izvođenjem operske literature na koncertnom podijumu.

Specijalno za ovu priliku dolaze zvezde svetskih operskih kuća – sopran Elizabet Tajge, mecosopran Karin Lovelijus, tenor Pol Meknamara i bariton Teruhiko Komori.

Vagner se retko izvodi na domaćoj sceni, te je ovo ekskluzivna prilika za publiku da uživa u priči o mladom heroju Zigfridu u ostvarenju koje čini deo čuvene tetralogije “Prsten Nibelunga”.

Ogromni orkestarski sastav tipičan za Vagnera podrazumeva pojačanje od devet horni, Vagner-tuba, bas-trube, bas-trombona i tri harfe, a u ovom poduhvatu filharmoničarima se pridružuju i muzičari iz regiona.

Felc kaže za Tanjug da se uvek raduje ambicioznim “zahvatima” u Beogradskoj filharmoniji.
“Ove godine slavimo Betovenov rođendan i radujem se što će nas Gudački kvartet uvesti u koncert kontrasta. Nakon četiri muzičara na sceni, publika će uživati u grandioznoj muzici Vagnera koju će izvoditi veliki orkestar i pevačke zvezde iz sveta. Samo nekoliko pevača na svetu peva Vagnera i beogradska publika ima eksluzivnu priliku da čuje to večeras”, kazao je Felc.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar