“VEČNA PESMA”: Tri algoritma i Pi – decimale za kompoziciju koja će zauvek trajati

“VEČNA PESMA”: Tri algoritma i Pi – decimale za kompoziciju koja će zauvek trajati

Shutterstock


Na premijeri pozorišne predstave Komedija o umetnosti u Art salonu u Celju (Slovenija) večeras će Miha Firšt predstaviti štampano izdanje svoje muzičke kompozicije “Večna pesma”, koja traje zauvek.

Komad je napisan uz pomoć tri računarska algoritma koji ispisuju decimale Pi i matrice ključeva i muzike koji određuju svaki od sledećih tonova iz tih decimalnih brojeva. Pošto su ovi brojevi beskonačni, pesma traje beskonačno dugo, a da se nijedan deo ne ponavlja.

miha-first

Do sada je najduža muzička kompozicija bila Organ²/ASLSP američkog kompozitora Džona Kejdža koja je trajala 638 ​​godina. Slovenska muzikologinja Anuša Plesničar kaže da komad “sledi pojam eksperimentalnog” u percepciji muzičkog performansa.

Vecna pesma

Komad je nastao u sklopu predstave “Komedija o umetnosti” (sam komad nije šala), u kojoj je Miha Firšt, muzičar, autor, producent i voditelj edukativnog projekta Ambasador kulture, u šaljivom stand-up-u, vicevima i eksperimentima analizira istoriju umetnosti sa ciljem da “svakom gledaocu pruži jedno toliko intrigantno umetničko delo da se neće moći odupreti nastavku svog putovanja u svet umetnosti”.

Producent emisije je Dom kulture Celje, koji je i izdavač kompozicije. Nakon premijere, predstava će se odigrati i u petak, 25. i u subotu, 26. oktobra, nakon čega će uslediti turneje po Sloveniji i Evropi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar