VIRTUOUZ ELEKTRONSKE KLASIKE: Snažni zvuci violine energične Vanese Mej

VIRTUOUZ ELEKTRONSKE KLASIKE: Snažni zvuci violine energične Vanese Mej


Neverovatni zvuci violine očaravajuće pojave u belom – takav utisak je ostavio koncert britanske violinistkinje Vanese Mej koja je oduševila Beograđane u punoj sali Sava centra, u okviru 51. Bemusa.

Slavna pop ikona klasične muzike u pratnji benda i 12 gudača nastupila je u sprskoj prestonici po drugi put. Vanesa je publiku pozdravila na srpskom.

VANESA MEJ

“Zdravo”, rekla je ona nakon odsvirane prve numere, a onda se, govoreći na engleskom, prisetila da je u Beogradu nastupila pre skoro deset godina:

“Prošli put je bilo sjajno, ali nismo nastupali u ovako velikoj sali. Uživajte u šou”.

Energično muzičko putovanje Vanesa je započela muzikom slavnog Vangelisa i od tog trenutka beogradska publika je pratila svaki njen pokret i gromoglasni aplauzima nagrađivala njene bravure na dve violine – klasičnoj, drvenoj, iz 1761. godine, i onoj električnoj, koja joj je i donela planetarnu popularnost pre više od dve decenije.

 

Prvi deo koncerta, uz ritam perkusija, udaraljke i snažne zvuke violine, bio je namenjen prepoznatljivoj “elektronskoj klasici” ove talentovane umetnice.

Ipak, uoči izvođenja numera “Destiny” i “Laughing Buddha” Mejovoj je pala Gvadanini violina neprocenjive vrednosti. Posle kratke pauze, ona se sa osmehom vratila na scenu, ističući da je taj instrument lomila dva puta do sada.

A onda, kao da se ništa nije desilo, Vanesa je poslednjih 40 minuta nastupa energičnim nastupom podigla sve u Sava centru na noge. Vrhunac oduševljenja, dostigla je čuvenom numerom koja joj je donela svetsku slavu – Bahovom kompozicijom “Tokata i fuga u de-molu”.

VANESA MEJ

 

Vanesa Mej je rođena u Singapuru 27. oktobra 1978. kao Vanesa Vankorn Niklson, od oca koji je poreklom sa Tajlanda i majke Kineskinje. Usvojila ju je britanska porodica.đ

Slavu je stekla sa deset godina na poznatom festivalu Šlezvig-Holštajnu u Nemačkoj. Devedesetih godina je postala planetarno popularna kada je na koncertima mešala klasičan, pop i rok zvuk. Debitantski album “The Violin Player” iz 1995. godine prodat je u Britaniji u tada rekordnih osam miliona primeraka.

Iako mnogi hvale njenu tehniku sviranja, pojedini muzički kritičari tvrde da je slavu stekla zbog atraktivnog izgleda i nastupa.

Inače, pored muzike se bavila još i glumom, manekenstvom i alpskim skijanjem. Krajem devedesetih je raskinula menadžerski ugovor sa majkom.

VANESA MEJ

Dugo godina se iz hobija bavila alpskim skijanjem, a 2014. je kao predstavnica Tajlanda učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija), gde je osvojila 76. mesto. Kasnije te godine diskvalifikovao ju je Olimpijski komitet Tajlanda, ali su naknadno morali da se javno izvine za ove tvrdnje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar