ZA OSKARA: Priča o skateboarding devojkama u ratom razorenom Avganistanu

ZA OSKARA: Priča o skateboarding devojkama u ratom razorenom Avganistanu

EPA/S. SABAWOON


Kada su Kerol Disinger i Elena Andreicheva izašle na binu na 92. dodeli nagrade Akademije, to nije bila samo pobeda za sve žene koje su se borile da probiju Holivudov filmski krug u kojem muškarci dominiraju. Oskar u njihovim rukama takođe je bila pobeda za hrabre mlade devojke u Avganistanu koje su pripovedale sa skateboard arene u jednoj od najozloglašenijih ratnih zona na svetu.

U režiji Disingerove, dokumentarni film “Učenje skejtborda u ratnoj zoni (ako si devojka)”  je nešto drugačije od  uobičajene slike ‘savladanih bespomoćnih žena’.

“Ovaj film je moje ljubavno pismo hrabrim devojkama te zemlje. One uče devojke hrabrosti, da dignu ruku, da kažu da sam ovde”, rekla je Disingerova.

Ovaj film govori o mladim učenicima Skateistana – školi u Kabulu koja deci nudi priliku da nauče skejtbording. Za zaboravljene devojke iz Avganistana Skateistan predstavlja nečuvenu priliku.

“Za njih to znači svet. Ja sam učitelj, ja sam profesor, i nikada u životu nisam video decu koja su toliko gladna da uče. Da nema te škole ove devojčice bi sedele i pomagale u kući, trudile se da im ne bude dosadno i brinule o dečacima ili bebama, kome god je to potrebnije. Jedna od stvari koje sam stavila u film jeste kada učiteljica kaže: ‘Učim ih da ako znaju samo deo odgovora, da nastave, podignu ruku.’ Mislila sam da je to tako sjajno, jer zaista ovo što žene rade je da nauče ovu decu, ove devojke, da podignu ruku. To je prvi čin hrabrosti žene u takvoj kulturi da kaže:” Izvinite ja znam odgovor. Imam ideju, mislim da bi to trebalo da radimo”, dodala je režiserka.

Pohađanje Skateistana otvara mnogo veći svet ovim devojkama – onaj kakav nikada ne bi upoznale u okvirima svog doma. Nakon što je provela mnogo godina u Avganistanu, Disinger je znala da joj je potrebna čitava ženska ekipa da bi prodrla u skriveni svet avganistanskih žena i devojaka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar