Scena
01.07.2019. 17:54
R.E.

ZA SVE JE KRIV JEDAN PLES: Nastanak epohe "Dolce vita" i inspiracija za Felinijev film

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dan je 5. novembar 1958. godine. Među bajkovitim, krivudavim uličicama najšarmatnijeg kvarta u Rimu, Trastevereu, u restoranu "Rugantino", bogata grofica Olgina di Ribilant slavi svoj 25. rođendan. Na proslavi se okupio oko 150 zvanica, "cream della cream" rimskog društva.

Pije se šampanjac, jede se skupa i kvalitetna hrana, svira rimski orkestar "Roman New Orleans Jazz Band", a gosti iz sveta politike, muzike, filma, opijeni alkoholom i glamurom, gotovo da više ni ne mare za tada još uvek stoge norme italijanskog društva. Glumica u usponu Anita Ekberg popela se na sto i u zanosu igra ča-ča-ča...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Tazio Secchiaroli

U restoranu, u društvu filmskog producenta Serđa Pastorea (Sergio Pastore) pojavljuje se trbušna plesačica Ajša Nana (Aiche Nana), turske nacionalnosti, jermenskog porekla, rođena u Libanu. Bend svira numeru opijajućeg ritma. Bubnjevi pokreću atmosferu i misteriozna Ajša prvo skida i baca cipele, a potom ešarpu, haljinu... U jednom trenutku, pred 150 šokiranih zvanica, ostaje obučena samo u crne čipkane gaćice i nastavlja svoj senzualni ples.

Žene su šokirane, muškarci egzaltirani, novinari škljocaju fotoaparatima! Uzbuđenje se oseća u vazduhu, a Ajša ne odustaje od svog nastupa više od pola sata. Zaneseni muškarci polegali su na pod, skinuli sakoe i položili ih na pod kako bi Ajša po njima gazila bosim stopalima.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=v1R_nHOAal4

U restoran upada policija i novinarima otima fotoaparate i uništava sve filmove. Ajša biva uhapšena zbog nedoličnog ponašanja na javnom mestu, zbog čega je kasnije i osuđena na dve godine zatvora. Ipak, fotograf Tacio Sekjaroli (Tazio Secchiaroli) uspeva da se išunja iz restorana i već sledećeg dana objavi fotografije u novinama. Od tog trenutka počinje mondenska epoha "Dolce vita", a Rim postaje svetska metropola.

Svega dve godine godine kasnije, inspirisan ovim nesvakidašnjim događajem ali i novim lajfstajlom mondenskog Rima, režiser Federiko Felini snimio je kulti film "La Dolce Vita", u kojem glavnu žensku ulogu igra upravo Anita Ekbergan, koja je bila i svedok egzotičnog stiprtiza u restoranu "Rugantinu".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

S druge strane, nakon odslužene zatvorske kazne, Ajša je ostala da živi u Rimu i udala se za Serđa Pastorea, ali nikada nije uspela da povrati svoju započetu karijeru plesačice i glumice. Preminula je u Rimu 29. januara 2014.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve