ZAVRŠEN DUNAV FILM FEST: “Ruben Brandt, kolekcionar” proglašen za najbolji film

ZAVRŠEN DUNAV FILM FEST: “Ruben Brandt, kolekcionar” proglašen za najbolji film

Foto:Nenad Živanović


Sinoć je svečanom dodelom završen drugi po redu međunarodni filmski festival podunavskih zemalja DUNAV FILM FEST. Nagrada za najbolji film “Dunavska lađa” pripala je, nakon jednoglasne odluke žirija, mađarskom filmu “Ruben Brandt, kolekcionar” reditelja, scenariste i producenta Milorada Krstića.

Glavni stručni žiri u drugom izdanju DUNAV FILM FEST-a u sastavu: Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i predsednice Nives Ivanković, birao je Nagradu za najbolji film festivala – “Dunavska lađa”, Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolji scenario i Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Nagradu za najbolju režiju odneo je Kornelije Porumboiu za rumunski film “Zviždači”, dok su Maja Todorović i Ana Marija Rossi osvojile Nagradu za najbolji scenario za domaće filmsko ostvarenje “Ajvar”. Glumica Helena Zengel je dobila Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Beni u nemačkom filmskom ostvarenju “Izvan sistema”.

Foto: Nenad Živanović

Foto: Nenad Živanović

Pored glavnog žirija, na DUNAV FILM FEST-u nagrade je dodelio i tročlani mladi žiri u sastavu: Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša. Mladi žiri je bio zadužen da dodeli Nagradu za najbolji film u takmičarskom programu – “Dunavska lađica” koji je odneo bugarski film “Otac”, reditelja Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

Druga nagrada koju je dodelio mladi žiri bila je Nagrada za najboljeg mladog autora koju je dobio autor, reditelj, scenarista i producent, debitant Milorad Krstić, za mađarsko filmsko ostvarenje “Ruben Brandt, kolekcionar”, a Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje je dodeljena Františeku Belešu za ulogu Adama u slovačkom filmu “Neka bude svetlost” reditelja Marka Škopa.

Foto: Nenad Živanović

Foto: Nenad Živanović

Posebno priznanje dodeljeno je Jonasu Dasleru za ulogu Frica Honka u nemačkom filmu “Zlatna rukavica” reditelja Fatiha Akina.

Nakon ceremonije i svečanog zatvaranja prikazan je film “Bol i slava” reditelja Pedra Almodovara, koji prati priču mladog reditelja koji preispituje svoje životne odluke dok mu se svet ruši, a prošlost i sadašnjost prepliću. Radnja je smeštena u Madrid i vraća nas u
osamdesete godine kada mladi reditelj Salvador Mallo proživljava svoja ključna životna iskustva.

Publika je na ovogodišnjem festivalu imala priliku da u takmičarskom programu pogleda osam filmova kinematografije podunavskih zemalja. Tokom šest dana, koliko je trajao festival, prikazano je 40 aktuelnih filmskih ostvarenja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar