Scena
19.02.2023. 16:40
Srećko Milovanović

Zbogom, Mirko i Slavko

Zbog čega su manga stripovi toliko popularni u Srbiji

strip, manga strip, stripovi
Izvor: Shutterstock

Generacije u Srbiji i širom nekadašnje Jugoslavije odrastale su sedamdesetih i osamdesetih godina uz brojne strip junake koji su im obeležili detinjstvo i mladost. Uživalo se uz avanture Asteriksa, Taličnog Toma, Zagora, Velikog Bleka, Dilana Doga, nezaobilaznog Alana Forda... Onda su došle devedesete i strip je pao u zapećak da bi poslednjih desetak godina doživeo izdavačku i čitalačku renesansu.

Ipak, novo vreme donosi i nove junake pa tako mladi širom Srbije, ali i regiona, danas uživaju u mangama i njihovim junacima, japanskoj vrsti stripa koja je osvojila svet.

"Naruto“, "One Piece“, "Ubica demona“, "Čelični alhemičar“, "Berserk“, "Laku noć, Pun Pune“, samo su neki od manga naslova koji izlaze trenutno u Srbiji, a gotovo se svake sedmice pojavljuju novi naslovi i novi izdavači.

Manga se razvila od mešavine japanskog umetničkog pravca zvanog ukijo-e i stranih stilova crtanja, a osnovne karakteristike današnjeg izgleda nastale su ubrzo po završetku Drugog svetskog rata. Uglavnom su crno-bele, sa izuzetkom korica i prvih nekoliko stranica, a retke su one kod kojih su sve strane u boji. Najpopularnije mange često doživljavaju adaptaciju u vidu anima, čim se za to pojavi interes na tržištu. Mange se među manje upućenima često nazivaju animama, i obrnuto. Adaptirane priče se često modifikuju na način na koji će imati veću popularnost na mejnstrim tržištu.

Manga stripovi postali su popularni u Srbiji poslednjih godina, privlačeći brojne ljubitelje i stvarajući aktivnu zajednicu fanova. Mnogi čitaoci u Srbiji pronalaze zabavu i zadovoljstvo u čitanju manga stripova zbog njihovih zanimljivih i složenih narativa, prepoznatljivog stila crtanja i karakterističnih tema.

Dostupnost manga stripova na srpskom jeziku znatno je olakšala pristup i čitanje ovih stripova srpskim čitaocima. Veliki broj manga stripova preveden je na srpski jezik i dostupan je u srpskim izdanjima, što je mnogim čitaocima omogućilo da otkriju svet manga stripova. Mnogi od njih su se navikli na zaplete, karaktere i stil crtanja u manga stripovima pa su stoga odlučili da nastave da ih čitaju.

Drugo, anime i video-igre postale su popularne u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Mnoge anime serije i video-igre zasnovani su na popularnim manga stripovima, što je dovelo do rasta interesovanja za manga stripove među srpskim ljubiteljima pop kulture. Anime serije se često prikazuju na televiziji i dostupne su na striming platformama, a video-igre su dostupne na raznim platformama. Zato su mnogi ljubitelji anima i video-igara u Srbiji počeli da se interesuju i za manga stripove.

Treće, jaka i aktivna zajednica fanova manga stripova u Srbiji doprinela je njihovoj popularnosti. Ova zajednica organizuje brojne događaje, kao što su konvencije, tribine i takmičenja, što doprinosi popularnosti manga stripova u Srbiji. Zajednica fanova manga stripova u Srbiji takođe pruža platformu za diskusiju, razmenu iskustava i ideja među ljubiteljima ove vrste stripova. Ljubitelji manga stripova u Srbiji se takođe okupljaju na društvenim mrežama, gde diskutuju o svojim omiljenim naslovima i dele preporuke sa drugima.

Konačno, popularnost manga stripova u Srbiji može se objasniti i trendom globalizacije kulture i popularne kulture u svetu. Manga stripovi postali su deo globalne pop kulture, što je doprinelo popularnosti ovih stripova među čitaocima i ljubiteljima pop kulture u Srbiji. Ljubitelji manga stripova u Srbiji se ne osećaju izolovano i usamljeno, već su deo šire zajednice ljubitelja ove vrste stripova širom sveta.

Nikola Dragomirović, urednik u Izdavačkoj kući "Čarobna knjiga“ koja je jedna od najaktivnijih izdavača manga stripova u Srbiji, kaže da nije nimalo iznenađen uspehom japanskog stripa kod srpske čitalačke publike:

"Fascinira me da je publika mange jedna potpuno drugačija supkultura od tradicionalnih ljubitelja stripa. Nekima je to jedini kontakt sa svetom ’devete umetnosti’, dok neki kroz mange polako upoznaju ostale škole stripa i razvijaju naklonost prema ovom mediju. Kao što je, uostalom, bio slučaj sa našom (starijom) generacijom i avanturama iz kuće ’Boneli’. Što se uspeha tiče, veoma sam zadovoljan kako je publika prihvatila mange ’Čarobne knjige’. Posebno smo ponosni na mesečni ritam izdavanja tankobona svakog serijala i neprestano radimo na tome da u budućnosti predstavimo nove serijale“, kaže Dragomirović za nedeljnik "Ekspres“.
 

Naš sagovornik uveren je da mange, ma koliko popularne bile, neće ugasiti klasične stripove i strip škole.

"Smatram da mogu samo da ih nateraju da se menjaju, modernizuju i odbace neke ustaljene šablone koji više ne funkcionišu. U tom smislu, da. Produkcije koje nauče da se prilagode zahtevima nove publike su one koje će opstati. A mange najbolje i prikazuju kakvi su to zahtevi jer trenutno čine većinu svetske produkcije stripa“, zaključuje Dragomirović.
 

Da su mange popularne kod srpske omladine, potvrđuje za "Ekspres“ i klinički psiholog Ana Zornić.

"Mange su svojim sadržajem i neprestanom akcijom pronašle put do današnjih generacija osnovaca i srednjoškolaca. Deca, ali i oni stariji, adolescenti, vole kompjuterske akcije, jutjub i tiktok klipove, za njih su manga stripovi štampano oličenje elektronskih medija koje vole. Očigledno da se ukus kod mladih, kada je o stripovima reč, znatno promenio u odnosu od pre samo desetak godina, a da ne govorim o periodu kada su roditelji današnjih tinejdžera bili deca i čitali Zagora ili Hogara Strašnog. Danas mladi zapravo slabo čitaju bilo šta, pa je i ova pomama za mangama jedna pozitivna stvar jer čitanje japanskih stripova može da ih zainteresuje da kasnije pročitaju neki japanski roman, a posle toga i druge romane, i tako razviju naviku i kulturu čitanja“, smatra psihološkinja Zornić.

Možda će starije generacije sa čuđenjem gledati kako su Naruto i Akira zamenili Mirka i Slavka, ali strip kao medij i sredstvo zabave očigledno uspeva da zadrži svoje mesto među mladima makar se služeći i veštinama sa Dalekog istoka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jedva čekamo: Strip Kijanu Rivsa već dobija film i seriju
Kijanu Rivs

Netflix

01.10.2021. 22:05

Jedva čekamo: Strip Kijanu Rivsa već dobija film i seriju

Proslavljeni glumac Kijanu Rivs napravio je najprodavaniji strip u prethodnih trideset godina. U najavi je adaptacija za Netflix, a glumac kaže da jedva čeka da se upusti u taj kreativni proces.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve