ZBOG RASIZMA: Film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa HBO max

ZBOG RASIZMA: Film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa HBO max

Foto: IMBD


Kultni film “Prohujalo s vihorom” Viktora Fleminga iz 1939. godine izbačen je privremeno sa spiska američke striming platforme HBO Max, zbog, kako objašnjavaju “romantizacije rasizma i horora ropstva”.

Na ovaj postupak “HBO max” odlučio se usled nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su usledili, a kako su najavili, film će vratiti uz diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu i prikazima ropstva.

“Film ”Prohujalo sa vihorom” je produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvek bile karakteristika američkog društva. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov bez pojašnjenja konteksta u kome je nastao i stava o odricanju od takvih prikaza”, izjavio je portparol “HBO Max” za “Verajeti” i dodao da “ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju.”

Do povlačenja filma došlo je nakon što je scenarista filma “12 godina ropstva” Džon Ridli u članku za “Los Anđeles Tajms” pozvao “HBO Max” da ukloni “Prohujalo sa vihorom”, jer taj film, kako je naveo, romantizuje horor ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Sa Vivijen Li, Klark Gejblom, Olivijom de Hevilend i Heti Mekdanijel u glavnim ulogama, priča filma “Prohujalo sa vihorom” odvija se na plantažama u blizini Atlante pre, tokom i nakon građanskog rata u Americi.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu i sporednu žensku ulogu što je učinilo Heti Mekdanijel prvom crnom osobom koja je nagrađena Oskarom.

“Prohujalo sa vihorom” je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar