Zbog vređanja nacije Leskovačko pozorište otkazalo predstavu

Zbog vređanja nacije Leskovačko pozorište otkazalo predstavu

Iz predstave “Crvena: Samoubistvo nacije“


 

Zbog songa “Jebi se Srbijo” komad BITEF teatra “Crvena: Samoubistvo nacije“ nepoželjan u leskovačkom Narodnom pozorištu jer eksplicitno vređa državu Srbiju i srpski narod

Zbog eksplicitnog vređanja države Srbije i srpskog naroda Uprava leskovačkog Narodnog pozorišta otkazala je gostovanje predstave BITEF teatra “Crvena: Samoubistvo nacije“, u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, zakazano za 20. mart.

Stanislav Grujić, direktor leskovačkog pozorišta rekao je, kako pišu “Južne vesti”, da je bio raspoložen da sugrađanima prikaže ovaj komad kome je prošle nedelje Filozofski fakultet u Beogradu dodelio nagradu “Anđelka Milić“, ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom “Jebi se Srbijo”.

– Ja razumem umetničku slobodu i pobornik sam toga da na daskama koje život znače uvek treba izneti kritički stav prema društvenom sistemu u kojem živimo, ali ovo je prevazišlo svaku meru. Zamislite da se u nekom nemačkom pozorištu zapeva pesma “Jebi se Nemačko”, pa taj bi odmah završio u zatvoru. U pesmi, citiram, stoji tekst koji kaže: “Jebi se Srbijo zbog krsne slave i kolača” – istakao je Grujić.

On navodi da je to “vređanje nacionalnog identiteta srpskog naroda” i da zato nije želeo ovu predstavu na repertoaru.

Vojislav Arsić reditelj predstave naveo je da se ispostavilo da ovaj komad, osim Beograda i Novog Sada, nije moguće odigrati ni u jednom drugom gradu.

– Svaki put se dešava isti scenario: predstava se zakaže, objavi na repertoaru, a zatim, u poslednjem trenutku, pozorišta iz “nekih” razloga predstavu otkažu. Situacija je postala previše očigledna kada je došlo do Leskovca. Direktor tamošnjeg Narodnog pozorišta, nije se ni potrudio da smisli razlog za otkazivanje. Prosto je rekao da ga “zabole“ i prestao da odgovara na naše pozive i mejlove. Jasno nam je da na to moramo da reagujemo! Nije to više pitanje jednog igranja predstave, u pitanju je princip kojim se otkriva sve najgore iz naše kulture – rekao je reditelj Arsić.

U predstavi “Crvena: Samoubistvo nacije“ 14 mladih glumaca, na otvoren način, govore o nasilju nad ženama, ženskim pravima i tabloidizaciji ovih tema u srpskom društvu.

Zabranu izvođenja, kao i velike probleme s kojima se suočavamo kada organizujemo gostovanja ove predstave, shvatamo kao simptom ozbiljne dijagnoze društva.To je društvo koje nema interes za teme ženskih prava i nasilja nad ženama. To je društvo koje nema poštovanja za rad, trud i entuzijazam mladih ljudi voljnih da se bore protiv nasilja, a za ravnopravnost i ljudska prava – poručuju organizatori predstave.

Predstava je realizovana bez ikakve institucionalne podrške, osim BITEF teatra koji je dao prostor za probe i izvođenje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar