Scena
12.05.2023. 13:01
Beta / AP

Ipak...

Zelenskom zabranjeno da se obrati na Evroviziji

Volodimir Zelenski
Izvor: Shutterstock

Organizatori ovogodišnje Pesme Evrovizije odbili su molbu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se preko video veze obrati na finalu tog muzičkog takmičenja, gde je trebalo da pozove svet da nastavi podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja vodi Pesmu Evrovizije saopštila je da bi dozvoljavanje Zelenskom da se obrati prekršilo "nepolitičku prirodu tog događaja".

"Uprava Evropske radiodifuzne unije nažalost ne može da odobri" zahtev Zelenskog da se obrati "iako je upućen sa pohvalnim namerama, pošto bi to bilo protiv propisa događaja", saopštili su organizatori.

Evrovizija, osnovana 1956. da pomogne kontinentu razorenom ratom nastoji da odvoji muziku od politike. Otvoreno politički tekstovi, znaci i simboli su zabranjeni.

Ali, kako navodi AP politika ne može potpuno da bude isključena. Rusija je isključena iz takmičenja posle početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Belorusija je izbačena prethodne godine zbog toga što njena vlada suzbija kritičke glasove.

Na prošlogodišnjoj Pesmi Evrovizije pobedila je Ukrajina i Velika Britanija je uskočila da bude domaćin takmičenja ove godine u njeno ime.

Nastupi iz 26 zemalja će se takmičiti na finalu Pesme Evrovizije u areni u Liverpulu u subotu a kovoditeljka će biti ukrajinska pevačica Julija Sanina. Nastupiće i prošlogodišnji pobednik Kaluš Orkestar i drugi ukrajinski izvođači i slike Ukrajine će biti prikazane pre svakog nastupa.

"Verujemo da je to najbolji način da se odrazi i proslavi pobeda Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovizije i da pokaže da smo ujedinjeni muzikom tokom ovih teških vremena", saopštila je EBU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve