Scena
23.05.2024. 22:15
Promo

Lepe vesti

Zlatni pečat Mikiju Manojloviću, na dan 75. rođendana Jugoslovenske kinoteke

1
Izvor: Promo

Jugoslovenska kinoteka 6. juna ove godine slavi 75 godina od osnivanja. Jubilej će obeležiti dodelom Zlatnog pečata, najvišeg priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, srpskom glumcu, Predragu Mikiju Manojloviću.

Nagrada će biti uručena šestog juna u 19 časova, u sali "Makavejev” (Uzun Mirkova 1), nakon čega će uslediti otvaranje 26. Festivala nitratnog filma.

Istog dana u 12 časova Jugoslovenska kinoteka će upriličiti svečanost na kojoj će svoju biblioteku imenovati po gospođi Olgi Dobrović (1903-1994), koja je biblioteku osnovala i o njoj se starala više decenija, a tom prilikom biće predstavljena i poštanska marka koju u čast jubileja Kinoteke izdaje Pošta Srbije.

"Ovaj jubilej Jugoslovenska kinoteka koristi da dodeli svoje najveće priznanje za doprinos filmskoj umetnosti jednom od najznačajnijih naših glumaca, Predragu Mikiju Manojloviću. Reč je o glumcu impresivnog opusa, kako u pogledu broja uloga, tako i njihovog kvaliteta. Može se reći da je taj odnos kvantiteta i kvaliteta uloga veoma redak, ako ne i jedinstven u našoj kinematografiji. Gluma Mikija Manojlovića obeležila je nekoliko razdoblja jugoslovenskog i srpskog filma, zapažene uloge ostvario je i izvan ovih prostora, a sve do ovog trenutka on nastavlja da stvara jednako kvalitetno i utisak je da njegov glumački opus ne beleži periode stagnacije. Pored svega toga, treba istaći i da je Miki Manojlović uneo jedan osoben glumački pristup u naš film, tumačeći najčešće psihološki kompleksne karaktere, krećući se sa lakoćom između svedenog i ekspresivnog glumačkog izraza.”, izjavio direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

Zlatni pečat je najvrednije priznanje koje Kinoteka dodeljuje, a svake godine se uručuje 6. juna, kada se tradicionalno obeležava Dan Kinoteke.

Dodeli Zlatnog pečata prethodi retrospektiva filmova Mikija Manojlovića, koja će biti na programu Jugoslovenske kinoteke od 1. do 5. juna u sali "Makavejev”. Retrospektiva obuhvata 13 naslova iz različitih faza karijere glumca, kako iz domaćih, tako i stranih produkcija. 

Pročitajte intervju koji je Miki Manojlović dao za "Ekspres": 

Festival nitratnog filma trajaće od 6. do 16. juna i na njemu će biti prikazano oko 40 naslova iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike.

uriozitet predstavlja amaterska dokumentarna reportaža iz 1937. godine u boji, pod nazivom Kraljevina Jugoslavija, koju je snimio Britanac Džon Kinsmen, prateći delegaciju francuskih ratnih veterana koja je proputovala čitavu Jugoslaviju od severa ka jugu, da bi stigla na otkrivanje spomenika na Zebrenjaku kod Kumanova, povodom obeležavanja 25 godina Kumanovske bitke.

Publika će, između ostalih, imati prilike da vidi i ostvarenja Junaci pakla (1929) Vilijama Vajlera, Bio je otac (1942) Jasudžira Ozua, kao i najnoviju restaurisanu kopiju kultnog filma Čovek sa filmskom kamerom (1929) Dzige Vertova.

1
Izvor: Promo
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve