Zmaj, Crnjanski i Selimović dobijaju spomenike u Beogradu

Zmaj, Crnjanski i Selimović dobijaju spomenike u Beogradu

Milos Crnjanski


Velikani srpske književnosti Jovan Jovanović Zmaj, Miloš Crnjanski i Meša Selimović dobiće uskoro spomenike u Beogradu – gradu koji su posebno zadužili svojim delom, objavile su danas Večernje Novosti.

Očekuje se da odluku o postavljanju spomenika trojici književnika Skupština grada Beograda donese do kraja jula.

“Neki od ovih pesnika imaju biste, a verujem da zaslužuju spomenike s obzirom na njiov značaj za srpsku kulturu”, rekao je za Novosti zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Povezane vesti – ANTIPODI ILI PRIJATELJI – Crnjanski, Krleža i Andrić

Predlog za spomenik Zmaju, koji je 12 godina živeo u Beogradu, otekao je od predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića a pokrajina će spomenik pokloniti glavnom gradu.

“Spomenik Zmaju biće podignut na uglu ulica Čika Ljubine i Zmaj Jovine”, rekao je on i zahvalio se Vojvodini na poklonu koji je dokaz čvrstih veza Beograd i Novog Sada.

Spomenik Crnjanskom biće podignut ili u parku Manjež ili na Tašmajdanu, a ovu idej pozdravila je i Zadužbina Miloša Crnjanskog.

Povezane vesti – Šta je Crnjanski znao o Tesli?

“To je pravi način da se u Beogradu obeleži ne samo veliki moderni srpski pesnik, nego i pesnik najlepše poeme “Lament nad Beogradom”, rekao je za Novosti predsednik Zadužbine Milo Lompar.

Spomenik Meši Selimoviću koji se u Beograd doselio 1973. godine biće na platou – uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar