Scena
15.02.2023. 20:00
BETA-AFP

Od 16. februara

Zvezde se vraćaju na crveni tepih Berlinala

Berlinale
Izvor: Shutterstock

U Berlinu u četvrtak uveče počinje 73. Međunarodni filmski festival (Berlinale) koji je ove godine posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima.

Festival pokazuje svoju posvećenost slobodama sa mnogo većom publikom i zvezdama nego prethodnih godina zbog ograničenja tokom pandemije korona virusa.

Treći evropski filmski događaj, i prvi u kalendaru pred Kanski festival u maju i Venecijanski u septembru, Berlinale koje traje do 26. februara, održava se godinu dana od početka ruskog napada na Ukrajinu.
 

"Ove godine, više nego ikada, biti deo Berlinala znači podržati one koji se bore da izraze svoje ideje i one koji odbijaju da se povinuju konformističkoj verziji stvarnosti koja diktira šta se može i mora reći", izjavio je ko-direktor festivala Karlo Čatrijan.
 

Na programu je posebno devet filmova, uglavnom dokumentarnih, o životu Ukrajinaca u ratu, uključujući "Superpower", glumca i reditelja Šona Pena.

Oskarovac je bio u Kijevu da bi snimio film kada je ruska invazija počela 24. februara. U dokumentarnom filmu se pojavljuje predsednik Volodimir Zelenski, koji je u to vreme pohvalio Penovu hrabrost.

Iran, gde je režiser Džafar Panahi upravo pušten na slobodu uz kauciju posle sedam meseci zatvora, takođe će imati svoje mesto na Berlinalu koje ima za cilj da bude glas umetnika u otporu.

Nekoliko filmova o toj zemlji biće prikazano u posebnim sekcijama festivala sa diskusijama o protestnom pokretu u Iranu koji je počeo u septembru posle smrti mlade Iranke i potom se pretvorio u proteste protiv tamošnjih vlasti.

Francusko-iranska glumica Golšifteh Farahani deo je žirija koji dodeljuje Zlatnog i Srebrnog medveda.

Žiri ove godine predvodi glumica Kristen Stjuart (32), najmlađa predsednica žirija u istoriji berlinskog festivala.

Posle godina obeleženih pandemijom, zvezde se vraćaju na crveni tepih Berlinala.

Američki reditelj Stiven Spilberg će doći da predstavi svoj film "Fabelmanovi" i biće nagrađen počasnim Zlatnim medvedom za karijeru koja je promenila istoriju kinematografije sa filmovima kao što su "E.T vanzemaljac" (1982), "Bliski susret treće vrste" (1977), "Šindlerova lista" (1993), "Spasavanje redova Rajana" (1998) i serijal o Indijani Džounsu.

Festival, koji traje do 26. februara, će otvoriti američka romantična komedija "She Came to Me" rediteljke Rebeke Miler.

Na programu festivala je i dokumentarni film o bivšem nemačkom teniskom šampionu Borisu Bekeru, puštenom iz britanskog zatvora sredinom decembra nakon što je odslužio kaznu za finansijske prestupe.

Ove godine je ustanovljena Nagrada za serije, koja će biti dodeljena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija.

Festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su 2020. godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, posle otkrića da je bio povezan sa nacizmom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve