SP u košarci
12.09.2023. 15:38
Tanjug

Dr Dragan Radovanović

Gde je trenutno Boriša Simanić i kolike su šanse da nastavi karijeru

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Boriša Simanić doputovao je sa košarkašima Srbije iz Manile sa Mundobasketa pod posebnom prismotrom tokom leta, nakon što mu je u Manili na šampionatu odstranjen bubreg posle udarca na meču protiv Južnog Sudana.

Simanić je pod budnim okom doktora Dragana Radovanovića dobro podneo dug put iz Indonezije.

"Boriša je dobro podneo put. U Manilu su došli anesteziolog i anestetičar iz moje bolnice 'Dragiša Mišović', i zajedno sa njim smo bili u prednjem delu aviona", rekao je hirurg za Tanjug.

Kako je objasnio, preduzete su sve neophodne mere da tokom puta budu praćeni svi važni parametri koji su bitni da budu pod kontrolom tokom leta na velikim visinama i promenama parcijalnog pritiska i kiseonika u takvim situacijama.

Radovanović je dodao da oporavak ide dobro posle operacije, ali da je Simanić odmah po dolasku u Beograd smešten u bolnicu. 

"Simanić se trenutno nalazi u bolnici, iz preventivnih razloga, kako bi se uzeli svi parametri koji su neophodni za procenu aktivnosti i funkciju bubrega", naveo je lekar koji je bio uz srpskog reprezentativca sve vreme nakon povrede i tokom operativnog zahvata.

Istakao je da čim je Simanić mogao da podnese ovako veliki put, sigurno je da je na dobrom putu.

Smatra da Simanić ima sve šanse da nastavi da se bavi sportom, ali da je neophodno da prođe vreme, da njegove rane od operacija zarastu kako bi on mogao da ima pojačanu fizičku aktivnost, i takođe da desni bubreg preuzme svoju funkciju u punom kapacitetu, da zameni drugi bubreg i da mu omogući bavljenje sportom.

"Postoji dosta primera gde su se sportisti uspešno bavili sportom imajući samo jedan bubreg, bilo da su rođeni sa jednim bubregom ili da su imali transpantaciju bubrega kao što je slučaj košarkaša Alonzo Morninga", naveo je doktor Radovanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve