Sport
23.04.2018. 14:50
Blic

ATLETSKI SAVEZ O AFERI MARATON: Tačno je da su dugovi veliki, ljaga koja je naneta Srbiji i Beogradu ne može lako da se spere

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Beogradski maraton je izbrisan sa evropske atletske mape. Nekad ponos naše prestonice to više nije, nema ni vrednost, ni kredibilitet, ni kvalitet... U subotnjem, 31. Beogradskom maratonu nisu isplaćene nagrade najboljeplasiranima, nije učestvovao nijedan respektabilan stranac, pre svih Kenijci, odavno poznati kao najbolji trkači na duge staze, a vreme prvog na cilju je bilo za pola sata slabije od najsporijeg pobednika ikada!

Ako se tome doda, da je Evropska atletska federacija u tri navrata, od 12. septembra 2016. do 3. aprila 2018, upozoravala Dejana Nikolića, direktora maratona, i Slobodana Brankovića, direktora Atletskog saveza Srbije, da će zbog dugova ukinuti licencu, onda dolazimo do zaključka da zbog stečenih dugova, a koji nisu mali, organizatori moraju da odgovaraju.

- Tačno je, "Blic" je u pravu. Mi smo obavešteni od strane Evropske atletske federacije o dugovima koje ima Beogradski maraton. Čelnici evropske atletike su izgubili strpljenje, pre svega zbog pritisaka menadžera maratonaca kojima nisu isplaćene startnine. Mi, kao Atletski savez Srbije, ne utičemo na organizaciju Beogradskog maratona niti imamo bilo kakvu obevezu i odgovornost prema tom događaju. Kulminaciju svega što se dešavalo u prethodne dve godine imali smo proteklog vikenda. Dakle, Beogradskog maratona više nema u kalendaru, a menadžeri, znajući to, neće više da dovode svoje maratonce. Ljaga koja je naneta Srbiji, Beogradu i Beogradskom maratonu brzo se širi i ne možete tako lako da je sperete - rekao je za Blicsport Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije.

Kako saznajemo, dugovi se vuku godinama, i oni sada iznose oko 300.000 evra. Uz to, treba podsetiti da se i ove subote naplaćivala kotizacija za takmičare u maratonu i polumaratonu, i da se u kasu Beogradskog maratona slilo 150.000 evra! Gde je taj novac završio, zašto dugovi nisu vraćeni, kada će da objasni protok para i da odgovara Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona?

- Atletski savez Srbije je poslednji put učestvovao u organizaciji maratona 2017. A učestvovali smo tako što je Ministarstvo omladine i sporta uplaćivalo na račun ASS sredstva za maraton, a mi potom samo ta sredstva prebacili račun organizatora maratona. IAAF nas je u januaru 2017. posavetovao da više ne učestvujemo u organizaciji maratona i mi smo to poslušali. Mi smo MOS-u objasnili šta se dogodilo i koliko znam ni oni više ne daju novac od tada Beogradskom maratonu. Jedini koji stoji iza maratona je Grad Beograd. Maraton ima ugovor sa gradom. Imali smo sastanke sa organizatorima maratona, dobijali smo obećanja da će se dugovi vraćati, da su napravljeni ugovori o reprogramu dugova... Međutim, u poslednjih godinu i po dana mi nemamo nikakvu komunikaciju sa organizatorima maratona i ja stvarno ne znam koliki je dug i dokle se stiglo sa isplaćivanjem - dodao je Branković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve