Uncategorized
18.05.2018. 15:24
R.E./BBC

Baka od 73 godine je pravi pravcati majstor borbe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada se pomenu borilačke veštine, većina nas odmah zamisli snažne rvače, elastične nindže i karatiste, ali malo ko bi zamislio 73-godišnju baku iz mesta Kerala, u Indiji. Menakši Ama (Meenakshi Amma) je započela svoju karijeru ratnice kroz ples, ali je brzo uvidela da se pojedini plesni pokreti i figure podudaraju sa osnovama borilačkih veština, i ubrzo se potpuno posvetila izučavanju borbe, uz ohrabrenje svojih instruktora.
Neverovatno je da jedna baka od 73 godine bude podjednako vešta u borbi štapom, kopljem i štitom, mačem, ali i ručnom tehnikom, ali Menakši je trenirala intezivno 68 godina, i danas se i sama kvalifikuje kao izuzetna učiteljica ovih veština.

Ona je izjavila kako ne samo da se nikad ne plaši da ide potpuno sama noću kroz grad, budući da je hrabri njeno borilačko umeće, već su njene vežbe pravi recept za zdrav život i idealan način da se očuva vitalnost.
Iako su njeni treninzi veoma popularni, oni ipak nisu nimalo laki, i česte su povrede tokom njih, posebno što se koriste pravi pravcati mačevi i štitovi, kako bi trening bio što verniji i učenici se navikli na težinu rekvizita. Pored mnogih glumaca i kaskadera, koji žele da se proslave bolivudskom produkcijom, ova baka-ratnik je otvorila i školu za decu, i najveći broj njenih učenika čine devojčice, koje su oduševljene svojom učiteljicom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve