Sport
08.07.2022. 15:23
Beta

FIFA

Blater i Platini o oslobađajućoj presudi

Blater i Platini
Izvor: KEYSTONE / WALTER BIERI

Bivši predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater rekao je da je zadovoljan današnjom oslobadjajućom presudom na sudjenju za prevaru.

"Pre svega moram da kažem da sam veoma srećan čovek. Srećan sam i moram da zahvalim sudu, gradu, ljudima na sudu, zbog načina kojim su analizirali situaciju i objasnili zbog čega obojica nismo ništa uradili", rekao je 86-godišnji Blater novinarima ispred suda u Belinconi.
 

Blater i bivši predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini oslobođeni su optužbi za prevaru.

Savezni krivični sud u Belinconi nije uvažio zahtev tužilaštva koje je sredinom juna tražilo uslovnu zatvorsku kaznu od godinu i osam meseci. Blater i Platini su negirali krivicu.

Suđenje je trajalo 11 dana i završeno je 22. juna.

Blater je u junu 2015. posle 17 godina na čelu Fife podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko meseci kasnije savezno tužilaštvo u Švajcarskoj otkrilo je istragu u vezi sa isplatom od dva miliona švajcarskih franaka koliko je Blater 2011. godine isplatio Platiniju za konsultantske usluge, koje je legenda francuskog fudbala obavljala od 1998. do 2002. godine.

Blater
Izvor: KEYSTONE / ENNIO LEANZA

Oni nisu potpisali ugovor za tu isplatu, a jedini pisani ugovor koji su imali je onaj iz 1999. godine, koji je odredio fiksnu godišnju platu od 300.000 franaka, koju je u to vreme u potpunosti plaćala Fifa.

Blater je na sudjenju ponovio da se sa Platinijem dogovorio o plati koja će "kasnije" biti namirena, "kada finansije Fife to dozvole, u džentlmenskom sporazumu" koji je postignut usmeno i bez svedoka.

Osim oslobadjajuće presude, Blateru i Platiniju dodeljen je i iznos za sudske troškove, a Blater je dobio i odštetu od 20.000 švajcarskih franaka "zbog moralne neprave", saopšteno je iz suda.

Blater i Platini su sedeli za odvojenim stolovima u sudnici kada je objavljena presuda. Oni su na izlasku iz sudnice na kratko razgovarali, a malobrojna publika koja je pratila izricanje pozdravila ih je aplauzom.

"Posle odluke suda u Belinconi, ovog jutra želim da kažem da sam srećan zbog mojih voljenih i što je pravda konačno zadovoljena, posle sedam godina laži i manipulacije. Istina je izašla na videlo tokom ovog sudjenja. Stalno sam govorio da je moja borba borba protiv nepravde. Pobedio sam u prvoj utakmici",  rekao je 67-godišnji Platini.
 

"U ovom slučaju ima krivaca koji se nisu pojavili tokom ovog suđenja. Neka računaju na mene, srešćemo se ponovo pošto neću odustati i ići ću do kraja u mojoj potrazi za istinom. Verujte mi, od legende svetskog fudbala do djavola put je bio vrlo težak, posebno kada se sve dogodilo na potpuno nepravedan način", dodao je on.

Platini
Izvor: KEYSTONE / ANTHONY ANEX

Suspenzija Fife zbog neetičkog ponašanja istekla je prošlog oktobra, a posle današnje presude Platini bi mogao da se vrati poslu u fudbalu.

"Ne znam. Toliko sam mlad, vreme je preda mnom", rekao je on.
 

Platini je dugo tvrdio da je žrtva zavere, kako bi bio sprečen da se kandiduje za predsednika Fifa, a prošle godine podneo je u Francuskoj krivičnu tužbu protiv predsednika svetske kuće fudbala Djanija Infantina i ostalih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve