Sport
12.07.2022. 10:55

Formula 1

Brazilski sud pokrenuo istragu protiv Nelsona Pikea

Nelson Pike
Izvor: MTI / JANOS MARJAI

Brazilski sud naredio je pokretanje istrage posle navoda da je trostruki svetski šampion Formule 1 Nelson Pike koristio rasistički i homofobni rečnik kada je komentarisao sedmostrukog svetskog prvaka vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

Kako je danas preneo Skaj, optužbe su podigle četiri grupe koje se bore za zaštitu ljudskih prava i traže da legendarni Brazilac plati 1,56 miliona funti zbog "navodnog nanošenja moralne štete crncima i LGBTQ osobama".

Istraga je otvorena u ponedeljak, a Pike ima 15 dana da predstavi svoj slučaj pred Okružnim federalnim sudom.

Pike je u podkastu prošlog novembra koristio uvredljiv izraz na portugalskom, kada je komentarisao incident između Hamiltona i vozača Red Bula Maksa Verstapena, koji se dogodio u prvom krugu prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Velike Britanije.

Pike je tada diskriminatorskim izrazom pomenuo boju kože Luisa Hamiltona, a ti komentari pojavili su se na društvenim mrežama krajem prošlog meseca na godišnjicu te trke. 

Takđe pojavili su se i navodi da je koristio homofobne uvrede kada je govorio o Hamiltonu.

Pike se izvinio Hamiltonu, negirao je da ga je uvredio na rasnoj osnovi i rekao da su njegove reči pogrešno prevedene. Njegove izjave osudili su Hamilton, rukovodstvo Formule 1, Medjunarodna automobilska federacija (FIA) i većina bivših i sadašnjih vozača.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hamilton: Pirsing u nosu trenutno nije problem
Hamilton

Formula 1

27.05.2022. 21:15

Hamilton: Pirsing u nosu trenutno nije problem

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je zadovoljan što je Međunarodna automobilska federacija (FIA) "predusretljivija" prema vozačima, nakon što je ponovo produžila izuzeće zabrane nošenja nakita tokom trka Formule 1, ali da više neće trošiti energiju na tu temu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve