Sport
03.04.2018. 17:07
R:E/ Mihailo Paunović

ČETIRI SVETSKA REKORDA ZA 81. DAN: Henri Rono, promoter Beogradskog maratona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Oboriti četiri svetska rekorda za 81 jedan dan - nemoguće. Ne ako se pita Henri Rono. Upravo ova faca svetske atletike biće promoter ovogodišnjeg Beogradskog maratona koji će se održati 21. aprila.

 Čuveni Rono jedan je od najboljih trkača u istoriji ovog sporta. Čovek koji je postavio granice kojima se i dan danas niko nije približio. On je 1978. godine za 81 dan oborio je čak četiri svetska rekorda  na 3.000 metara, 3.000 metara stipl, 5.000 i 10.000 metara. Organizatori navode da je dolaskom ove legende atletike nastavljena dugogodišnja tradicija da promoteri Beogradskog maratona budu sportisti koji su "ostvarili sportske podvige koje niko pre ili posle njih nije dostigao".

"Izuzetno nam je drago da je Kenijac Henri Rono promoter 31. Beogradskog maratona. Rono je jedna od neponovljivih legendi svetske atletike i sporta uopšte, čovek koji je dominirao srednjim i dugim prugama sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i koji je trčanje podigao na viši nivo", rekao je Dejan Nikolic, direktor Beogradskog maratona.

 Henri Rono je imao tu nesreću da ga upletanje politike u sport spreči da postane još veće ime svetskog sporta. Naime u periodu kada je vladao atletikom svoj uspeh nije mogao da kruniše olimpijskom medaljom, jer je Kenija bojkotovala Olimpijadu u Montrealu 1976. godine, a potom i u Moskvi 1980. godine. On sada živi u Albukerkiju u SAD i radi kao trener.

"Počastvovan sam što ću biti promoter Beogradskog maratona za koji sam čuo da je odlično organizovan i da je popularan u Beogradu i Srbiji. Veoma je lepo da se neko seća mojih rezultata posle toliko godina. Ja sam tokom svoje karijere takmičio na mnogim mestima, ali nikada u Beogradu. Čuo sam da je Beograd lep grad, a Srbija lepa zemlja i vrlo sam uzbuđen jer ću uskoro to i doživeti. Svim budućim učesnicima 31. Beogradskog maratona želim uspešan nastup, a možda i ja istrčim neku distancu na tom dogadaju", rekao je Rono povodom dolaska u našu zemlju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve