Sport
06.05.2019. 18:34
R.E./Index.hr/Foto:Beta

DODIK: Sukob Čovića i Bokana premašio okvire zdravog razuma

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

ABA liga je žestoko uzdrmana nakon neviđenih tenzija u finalnoj seriji između Crvene zvezde i Budućnosti (3:2).  Brojni neredi u Beogradu i Podgorici bacili su veliku senku na regionalnu košarkašku ligu, čija će Skupština biti održana 24. maja.

Tim povodom oglasio se predsednik ABA lige Igor Dodik koji je za incidente okrivio čelnike Nebojšu Čovića (Zvezda) i Dragana Bokana (Budućnost), prenosi Index.hr.

"Oni su dopustili da njihov međusobni sukob premaši sve okvire zdravog razuma. Regionalna košarka zbog toga može snositi nesagledive posledice. Razgovarao sam nekoliko puta s Bokanom i Čovićem. Svi znamo šta se događalo i prošle sezone u finalu i zbog toga sam imao nameru sprečiti neke stvari kako se ne bi ponovila. Bokan je u samom početku bio za neku vrstu dogovora, da se spuste tenzije, ali je Čović to odbijao. Nakon toga svaka sednica Skupštine ABA lige na kojoj su oni bili prisutni pretvarala bi se u lakrdiju i njihov međusobni obračun koji bi trajao satima. Morao sam prekinuti jednu takvu svađu između njih dvojice, čak ih i upozoriti da će morati napustiti sednicu. Da nisam to učinio, sednica bi trajala dva dana. Svima u Ligi postaje mučno to gledati i slušati i smatram da to niko ne treba da trpi. Nažalost, sve je kulminiralo tokom finalne serije", rekao je Dodik.

U petoj utakmici igrači Budućnosti su nakratko izašli na parket, gde su ih dočekali navijači Zvezde, a crnogorski igrači se posle verbalnih i gotovo fizičkih obračuna vratila u svlačionicu. Dodik kaže da je jedva nagovorio Bokana da igrači ponovno izađu na teren, a da je Čović odbio da isprazni deo tribine uz poruku predsedniku ABA lige da se ne meša u to što se događa.

To bi sve moglo imati velike posledice po ABA ligu.
"Ugovor ABA lige s Evroligom ističe sledeć godine. Mene ne bi čudilo da čelnici Evrolige, nakon svega što se događalo, kažu: 'Hvala vam na svemu, ali doviđenja i prijatno. S takvim ponašanjem nam ne trebate.' Mislim da bi to bio veliki udarac za regionalnu košarku, a niko ne može isključiti mogućnost da će se tako nešto dogoditi. Velika je šteta nanesena ugledu takmičenja. Prema mojim informacijama, kompanija MYD-Sports, koja je garant finansijske stabilnosti ABA lige, čak razmišlja da podnese tužbe zbog toga što su se i oni našli u problemu kako dovesti nove sponzore. Šteta bi zaista mogla biti nesaglediva", upozorava Dodik.

Na Skupštini će se 24. maja razgovarati i o mogućem ulasku Olimpijakosa u ABA ligu, a protiv takve ideje su Cedevita, Crvena zvezda, FMP i Mega. Takođe, biće reči i o mogućem proširenju Lige.

Olimpija je ove sezone ispala u drugu ABA ligu, ali pokušava ostati u eliti u slučaju da se takmičenje proširi, s čime se ne slaže Dodik.

"To bi otvorilo niz pitanja pa bi se onda svi klubovi koji su ranijih sezona ispadali mogli žaliti. Mislim da jednom zauvijek moramo stati na kraj praksi da se zarad pojedinačnih interesa krše pravila preko noći. Ne vidim razlog zbog kog Olimpija ne bi odigrala jednu sezonu u ABA-i 2 pa se preko sportskog terena vratila u ABA ligu. Sve drugo bi bilo nepravedno. Klubovi su dovoljno ispaštali ranijih sezona zbog naprasne promene propozicija. Setimo se samo i Igokee koja je zbog olakog menjanja pravila svojevremeno ostala bez evroligaške vize", zaključio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve