Sport
03.06.2022. 13:05
Dragan Vesić

Tenis

Da li će Nadal ostati kralj šljake?

Nadal 3.6.2022.
Izvor: Beta / AP / Jean-Francois Badias

Mladi supertalentovani španski teniser Karlos Alkaras ove godine neće osvojiti "Rolan Garos“ i za to se, u četvrtfinalu najvećeg turnira na šljaci pobrinuo nešto iskusniji nemački teniser Aleksandar Zverev.

Takođe je izvesno da Novak Đoković neće ponovo ispisati istoriju jer je u blokbasteru, meču veka, kako su mnogi govorili, od njega bio bolji kralj šljake Rafael Nadal. Ko će osvojiti saznaćemo 5. juna – usuđujem se da prognoziram da će pehar u Bulonjskoj šumi, na centralnom terenu "Filip Šatrije“, po 14. put podići Rafael Nadal. I da ne uspe, malo je verovatno da će neko više od 10 puta da osvoji najteži slem na fizički najzahtevnijoj podlozi.

Ovogodišnji RG je po mnogo čemu bio posebniji od drugih iz najmanje dva razloga. Naime, pojavila se nova teniska zvezda Alkaras pa mediji nisu isključili mogućnost da Alkaras, koji neverovatno brzo napreduje, osvoji "Rolan Garos“ i tako stavi tačku na dominaciju najvećih u istoriji: Đokovića i Nadala (pored Federera).

Svakako je dodatni argument za tu mogućnost bio što je Alkaras na mastersu u Madridu pobedio Nadala, a zatim i Đokovića: samo što su zaboravili da je Nadala u tom meču mučila povreda stopala, a da Đoković nije bio u vrhunskoj formi.

Bilo kako bilo, mediji željni senzacija i u želji da kreiraju događaje znaju da pogreše, a pogrešili su što se tiče smene generacija.

Alkaras će svakako osvajati slemove u narednih petnaestak godina, ali će morati da sačeka bar još godinu-dve. Tačno je da Đokovića i Nadala sustižu godine, ali je takođe tačno da su veoma iskusni i natprosečno: baš zbog svega toga još uvek ih je teško pobediti na gren slemovima gde se igra u tri dobijena seta. Ipak se radi o najboljim u istoriji tenisa.

Što se samog meča tiče – finala pre finala, kako su mnogi govorili – koji se s nestrpljenjem čekao, Đoković nije ličio na sebe, mada ni Nadal nije bio u najboljem izdanju. Obojica su imali dosta nekarakterističnih grešaka za svoje standarde, ali ih je Đoković imao mnogo više. Defanzivnom igrom i velikim brojem neiznuđenih grešaka nije mogao ozbiljno da zapreti svom velikom rivalu.

Za druge bi i onakva Novakova igra bila dovoljna za pobedu, što govore i prethodna tri meča koja je Đoković lako dobio. Koliko Đoković nije bio u meču najbolje svedoči odlučujući četvrti set koji je izgubio u taj-brejku mada je u gemovima vodio 5:2, ali Nadal je uspeo da to stigne i ostvari najvažniju pobedu u karijeri ukoliko osvoji titulu.

Dakle, bio bi najveći teniser po broju slemova u istoriji: imao bi ih 22, dok bi Đoković i Federer delili drugo mesto sa po 20 slemova. To za Đokovića nije nedostižno, ali i da ne stigne i ne prestigne Nadala, Srbija ima razloga da bude ponosna na Novaka jer nijedan srpski teniser nije ostvario takve uspehe, a kamoli da bude jedan od najboljih ikad.

Nije Mats Vilander pred spektakl dvojice velikana džabe izjavio da nas očekuje "najbitniji meč u istoriji tenisa“ imajući u vidu njihove godine. Ostaje nam da se nadamo da će ih biti bar još nekoliko.

Kako god, još nije gotovo. Jedna izgubljena bitka, ma koliko bila važna, ne znači izgubljen rat za najvećeg po broju slemova. Jer, ovo je borba za prestiž.

Alkaras i ostali mladi lavovi moraće, izgleda, još malo da sačekaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ovo je samo četvrtfinalni meč, zar ne? Ništa nisam osvojio"
Rafael Nadal

Rafael Nadal

01.06.2022. 09:37

"Ovo je samo četvrtfinalni meč, zar ne? Ništa nisam osvojio"

Španski teniser Rafael Nadal rekao je da je meč protiv Novaka Đokovića bio magičan i emotivan, ali da nije ništa osvojio i da se samo plasirao u polufinale Rolan Garosa u Parizu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve