Sport
25.08.2023. 18:05
Mihailo Paunović

Reprezentacija

Da li smo stvarno košarkaška nacija?

saša đorđević 24.8.2023
Izvor: EPA / TOLGA BOZOGLU

Kult košarkaške reprezentacije Srbije se izgubio... Mogli ste da ogluvite, koliko puta ste sigurno čuli ovo bogohuljenje.

Sve je, zvanično, počelo sa prvim "ne" selektoru Pešiću. Potom je usledilo drugo, treće, peto... Bilo je to dovoljno da se zapali vatra komentara o razlozima zbog kojih pojedinci ne žele da igraju za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu. Ko je osluškivao mogao je svašta da čuje. Od toga da igrači otkazuju zbog Pešića i Danilovića, umora, povreda, želje da se bolje pripreme za novu sezonu.

Oni koji nisu želeli da osluškuju i nagađaju na otkaze reprezentativaca uzvratili su viteški, onako kako dolikuje pripadnicima jedne košarkaške nacije (kako s ponosom ističemo kad god se okitimo nekom medaljom). Psovkama, uvredama, pretnjama... Portali i društvene mreže su ih puni.

Ali, istina je nešto sasvim drugo. Koji god da je razlog, legitiman je. Naravno, ukoliko smo stvarno košarkaška nacija. Jer već sa prvim negativnim komentarom promašili smo poentu. Kult košarkaške reprezentacije ne čine (samo) igrači, selektori, predsednici i svi drugi pojedinci uključeni u njenu organizaciju. Većinski nju čine, i ona pripada navijačima. Svima onima koji fanatično i strastveno navijaju za državni tim. Koji ga bodre bez obzira na rezultat i njegov sastav. Oni su jedini pravi čuvari vatre.

Pre nego što počnemo da drugima tražimo mane, valjalo bi da pođemo od sebe samih. Pre svega, nije lako biti selektor (bilo koje) reprezentacije Srbije. Ipak smo mi zemlja od sedam miliona sportskih stručnjaka. Iako bi svako od nas, bez ikakve sumnje, bolje obavljao posao Svetislava Pešića, bilo bi skroz u redu da mu ovaj put pogledamo kroz prste i podržimo ga jer ponovo se stavio u službu državnog tima, a nije morao. Zbog godina, izazova, penzije... Toliko je potencijalnih razloga.

Tu je gde je i pokušava da pomogne, najbolje što zna i ume.

Voditi košarkašku reprezentaciju Srbije, po mnogo čemu, razlikuje se od vođenja drugih reprezentacija. Pešić to sigurno zna. Svi se suočavaju sa brojnim izazovima, odricanjem, udaljenosti od porodice, gubitkom slobodnog vremena... Kada je reč o reprezentaciji Srbije, na sve ovo dodajte i borbu sa očekivanjima nacije kojoj je igra pod obručima u genima... Mi smo društvo koje, u svojim dnevnim sobama, rukama gestikulira tehničku grešku pre nego što je sudija vidi.

Reprezentacija Srbije je institucija čiji su dres nosile brojne legende svetske košarke. Ne usuđujemo se da ih nabrajamo jer nekog ćemo sigurno izostaviti. Isti dres će na ovom Svetskom prvenstvu nositi 12 fantastičnih momaka.

Da ustanemo i mirno stojimo kada se izgovaraju njihova imena jer nisu morali da budu tu. Da se manje bavimo svima onima koji su otkazali. Pešić je lepo rekao – promenili su se prioriteti... Ali ne i kod ovih momaka. Bolje nemamo niti nam bolje treba od grupe momaka koje niko nije molio i terao da obuku reprezentativni dres.

S druge strane, kada već govorimo o brojnim otkazima, bolje nismo ni zaslužili kao ovakva košarkaška nacija. Ni ove momke nismo ispratili kako dolikuje... Unapred smo ih otpisali. Baš kao i generaciju koju je onomad tek preuzeo Sale Đorđević, pa su se vratili s medaljom. Da smo košarkaška nacija, od sramote ne bismo smeli da ih pogledamo u oči.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Orlovi" odradili prvi trening u Manili (FOTO)
1

Zagrevanje

23.08.2023. 16:25

"Orlovi" odradili prvi trening u Manili (FOTO)

Košarkaška reprezentacija Srbije odradila je prvi trening u Manili pred početak Svetskog šampionata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve