Sport
09.08.2023. 13:51
Beta

Napeto i dalje

Dinamo o AEK-u: "Koriste ljudsku tragediju za svoju promociju"

1
Izvor: Beta / AP / Thanassis Stavrakis

Fudbalski klub Dinamo iz Zagreba još jednom je osudio nerede svojih pristalica u Atini koji su doveli do smrtnog ishoda, ali je i istakao da AEK svojim istupima beži od odgovornosti i želi da iskoristi tragediju za vlastitu promociju.

 

"Dinamo više je puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, za posledicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mesto u civilizovanom društvu i uvek ćemo se boriti za istinske vrednosti koje promoviše naš klub, a iskreno želimo da verujemo da slične poglede deli i naš rival AEK", navodi Dinamo na početku saopštenja.

U sukobima grčkih i hrvatskih navijača, uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između AEK-a i zagrebačkog Dinama, smrtno stradala jedna osoba, a osam ih je povređeno.

Iz Dinama su u novom saopštenju naveli da im je žao što "AEK svojim istupima i ponašanjem beži od odgovornosti, podiže tenzije i što u zvaničnim saopštenjima koristi neprimeren, agresivan i huškački rečnik s ciljem pritiska na Uefu".

"Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava da iskoristi za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi", naveo je Dinamo.

"Takav pristup smatramo neprimerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je Dinamo preduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin", istakao je hrvatski klub.

Iz Dinama su naveli i da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, Uefe i policiji kako bi se celokupni događaj rasvetlio i atmosfera "vratila u sportske okvire", kao i da su sve vreme vodili aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama, osim sa grčkim klubom.

"Predstavnici grčkog kluba su od samog početka opstruirali bilo kakav pokušaj saradnje, traženja najboljeg rešenja. Demonstrativno su napustili organizacioni sastanak na dan utakmice, otkazali zvanični ručak dve delegacije, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodelili ulogu istražitelja, tužioca i sudije", naveo je Dinamo.

"Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku", dodaje se u saopštenju.

Dinamo je oštro osudio takvu vrstu komunikacije pogotovo, kako se navodi, jer je istraga još u toku i gde se iz dana u dan saznaju nove informacije o nemilom događaju.

"Naglašavamo, do ovog trenutka još uvek nije utvrđeno da li je poničilac ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin. Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo", ističe se u saopštenju.

Iz Dinama su pozvali predstavnike AEK-a da se posvete fudbalu i smirivanju tenzija, a da ulogu istražitelja i sudije prepuste nadležnim institucijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve