Sport
03.05.2019. 13:14
M.P.

U INAT SVIMA: Tadić bolji od Ronalda i Modrića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je Dušan Tadić prošlo leto iz Sautemptona prešao u Ajaks, mnogi su prokomentarisali da je to korak unazad u karijeri srpskog reprezentativca. Zameniti Premijer ligu holandskom, činilo se kao sulud potez, na koji bi se retko ko usudio. Međutim, Tadiću je bilo bitno samo jedno - da igra fudbal, gde god to bilo.

Potvrdu pravila, da uvek treba pratiti intuiciju i da nikada ne treba hrliti za novcem, makar kada je sport u pitanju, dobili smo godinu dana kasnije od transfera Tadića u Ajaks. Odluka o napuštanju najjače lige na svetu, ispostavila se kao fenomenalan potez po sve osim po Sautempton, koji je čini se olako pustio srpsku "desetku". Ispostavilo se da su Tadić i Ajaks dugo čekali jedno na drugo. Zajedno čine ubitačan tandem koji je doveo do toga da imaju sezonu iz snova.

"Kopljanici" su prvi na tabeli holandske lige, a u Ligi Šampiona su iz kvalifikacija stigli do polufinala, gde im je potreban samo još jedan korak kako bi se borili za Ušati pehar. A Tadić... Tadić igra sezonu života. Na terenu je pravi mađioničar i predvodnik Ajaksove dečurlije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/OLAF KRAAK

O tome koliko je Tadić dominantan na svim poljima, najbolje pokazuje statistika. Srpski reprezentativac je na 52 utakmice ove sezone, ukupno postigao 34 gola i zabeležio 21 asistenciju. U holandskoj lige je besprekoran. Na 32 utakmice je postigao 24 pogotka i namestio 13, dok je u Ligi šampiona postigao šest pogodaka i namestio četiri.
Naravno na sve ove brojke ne treba zaboraviti ni kvalifikacije, iz kojih je Ajaks i počeo takmičenje, a u kojima je Tadić takođe dominirao - na šest utakmica, zabeležio je tri gola i tri asistencije.

 

 

Na sve ove brojke treba dodati i činjenicu da Tadić u svom timu nema nijednu fudbalsku zvezdu, igrača koji je dokazan na velikoj sceni, iako niko ne spori činjenicu da je Ajaks pun pretalentovanih klinaca. Kako bi ovosezonski uspeh srpskog reprezentativca postao merljivjiji potrebno ga je uporediti sa drugim velikim igračima poput Mesija, Ronalda i Luke Modrića.

Kada govorimo o Ligi Šampiona, samo je Lionel Mesi učestvovao u više pogodaka od Tadića. Argentinac je postigao 12 i namestio 3, međutim Tadić je kreirao najviše šansi, svojim saigračima, u Ligi šampiona - čak 32, više od bilo kog drugog igrača.

Koliko je Tadić dominantan govori činjenica da bez problema može na crtu da stane i Kristijanu Ronaldu. Portugalac je ove sezone u Seriji A na 28 utakmica postigao 20 golova i 11 asistencija, dok je u Ligi Šampiona na 9 utakmica zabeležio šest pogodaka i dve asistencije. Dakle ukupno 27 golova i 13 asistencija, što je daleko manje od srpskog reprezentativca. Tadiću u prilog ide i to što je Ajaks upravo u međusobnom duelu, izbacio Ronalda i drugove iz četvrtfinala Lige Šampiona, takmičenja zbog kog je Portugalac, uostalom i doveden u Torino. Govoriti o tome koliko je Juventusov tim skuplji od Ajaksovog, ne bi bilo primereno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ostalo je još samo da Tadića uporedimo sa zvanično najboljim na svetu - Lukom Modrićem. Hrvatski reprezentivac iza sebe nema ni približno dobru sezonu kao što je bila ona u kojoj je osvojio zlatnu loptu i progurao svoju reprezentaciju do finala Svetskog prvenstva i Real do trećeg uzastupnog pehara u Ligi Šampiona.
Međutim, u poređenju sa tom sezonom, ova je najblaže rečeno bleda, isto koliko i Real Madrid ove sezone.

Naime, Modrić je ove sezone u Primeri odigrao 32 utakmice i postigao tri gola i šest asistencija. Verovatno će mnogi "stručnjaci" komentarisati kako je holandska liga daleko slabija od Primere, što je i tačno, ali Tadić je uspešniji i u takmičenju u kom su zajedno nastupali. Hrvatski reprezentativac je u LŠ na šest utakmica zabeležio samo jednu asistenciju. Ne treba zaboraviti ni to kako je srpski reprezentativac odigrao protiv Real Madrida i da je bio glavni krivac za izbacivanje trostrukog, uzastopnog, prvaka.

https://www.youtube.com/watch?v=VCXqGECip30

 

Madriđanima je te večeri presudio sa golom i dve asistencije...

Ono što je takođe zanimljivo jeste da Tadićev ovosezonski učinak ubedljivo bolji od onog kada je Modrić osvojio Zlatnu loptu. Naime, te sezone, 2017/2018, Modrić je postigao svega dva gola i zabeležio osam asistencija računajući sva klubska takmičenja. Međutim, činjenica da je tada imao Ronalda u timu i da se dokopao pehara Lige Šampiona, učinili su svoje... Mada mu niko ne može umanjiti uticaj na svoju reprezentaciju, koji je doslovno progurao do finala.

Ono što je najbitnije jeste da sezona za Dušana Tadića još uvek nije gotova. U igri su dva velika trofeja, onaj koji je namenjen osvajaču holandskog prvenstva i najboljem u Ligi Šampiona. Kako god da se završi ova sezona je već za pamćenje, a najviše će je pamtiti Tadić. Ono što je takođe sigurno jeste da je fudbal ponovo pobedio.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve